Shinzo Abe skutt og drept

- En av de aller største

Shinzo Abe (67) er historisk, forteller forsker og statsviter.

BLANT DE STORE: En av Shinzo Abes store suksesser er å få Japan tilbake i selskapet blant verdens mest betydningsfulle land. Her fra det oppsiktsvekkende G7-møtet i Québec i 2018, hvor spenningen var stor mellom Tysklands Angela Merkel og USAs Donald Trump. Foto: Jesco Denzel / den tyske regjeringen / DPA / NTB
BLANT DE STORE: En av Shinzo Abes store suksesser er å få Japan tilbake i selskapet blant verdens mest betydningsfulle land. Her fra det oppsiktsvekkende G7-møtet i Québec i 2018, hvor spenningen var stor mellom Tysklands Angela Merkel og USAs Donald Trump. Foto: Jesco Denzel / den tyske regjeringen / DPA / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Shinzo Abe er historisk, en av de aller største japanske ledere i etterkrigstida, sier Wrenn Yennie Lindgren, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) og Japan-viter, til Dagbladet.

Yennie Lindgren beskriver meldingen om at den tidligere japanske statsministeren ble skutt under et valgkampmøte utenfor Osaka, som svært sjokkerende, og at det vil være reaksjonen blant mange japanere.

SKUDD: Videoer i sosiale medier viser angrepet på Abe (67). Video: Twitter Vis mer

- Det er svært sjokkerende på mange nivåer: blant annet fordi det dreier seg om Abe, og at det har skjedd på et offentlig sted hvor folk egentlig har vært ganske støttende overfor Abe og partiet. Det er også veldig oppsiktsvekkende at han er skutt, ettersom håndvåpen er forbudt i Japan, sier forskeren.

- Misfornøyd

En mann i 40-åra er ifølge japanske medier pågrepet etter skytingen, etter at han skal ha skutt eksstatsministeren med et hjemmelagd håndvåpen. Politiet sier han var misfornøyd med den tidligere statsministeren og ønsket å drepe ham.

67-årige Abe er den lengstsittende statsministeren i Japan etter krigen - først i 2006/07, deretter i 2012 til 2020, da han måtte gå av på grunn av helseproblemer.

SJOKKERT: Det japanske samfunnet er lamslått etter at den lengstsittende statsministeren i nyere historie ble skutt. Her kjøper folk storavisa Yomiuri Shimbun på gata i Tokyo. Foto: Eugene Hoshiko / AP / NTB
SJOKKERT: Det japanske samfunnet er lamslått etter at den lengstsittende statsministeren i nyere historie ble skutt. Her kjøper folk storavisa Yomiuri Shimbun på gata i Tokyo. Foto: Eugene Hoshiko / AP / NTB Vis mer

Abe kommer fra en familie med flere profilerte rikspolitikere, og broren Nobuo Kishi er sittende forsvarsminister. Familien er sterkt tilknyttet Det liberaldemokratiske partiet, som har vært dominerende i japansk politikk i etterkrigstida.

«Japan spiller en viktig rolle i verden nå.» Wrenn Yennie Lindgren, forsker og statsviter, om Shinzo Abes livsverk

- Han har en sterk tilknytning til hele systemet - hele miljøet hans er knyttet til politikken. Han har også en veldig viktig posisjon i politikken, både innenlands og spesielt utenlands, sier Yennie Lindgren og utdyper:

JAPAN-KJENNER: Wrenn Yennie Lindgren er seniorforsker og statsviter ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI). Foto: NUPI
JAPAN-KJENNER: Wrenn Yennie Lindgren er seniorforsker og statsviter ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI). Foto: NUPI Vis mer

- Han har jobbet med å få Japan tilbake på den internasjonale arenaen. Selv om han gikk av i 2020, er han fortsatt aktiv, og er fremdeles leder av partiets største og kanskje mektigste fraksjon. Da han ble skutt, holdt han tale for en som stiller til valg i overhuset [i parlamentet] søndag - et viktig valg.

«Abe-æraen»

- Har han mange politiske fiender?

- Som med alle politikere fins det folk som er veldig med på hans politikk, og folk som er imot. Men han ble valgt flere ganger av det japanske folk, og da han gikk av, skapte det sjokkbølger; man snakker om Abe-æraen i japansk politikk, sier forskeren.

- Han var også flink til å samle de riktige folkene rundt seg. Selv om han gikk av som statsminister, fins det fremdeles personer i den sittende regjeringen som jobbet sammen med ham. Abes langsiktige politikk lever fremdeles, og vi vil se resultater av den de neste 20 åra - innenfor blant annet økonomi og arbeidsliv.

Saker 67-åringen huskes for på innenriksplan, er innsatsen for å få Japans økonomi i gang igjen etter nedgangstidene på 1990-tallet, og arbeidet for mer likestilling. Han mente også at den japanske grunnloven trengte å bli omarbeidet, forteller forskeren.

Personlig forhold

Yennie Lindgren mener ettermælet etter Abe først og fremst vil bli hans innsats for å bringe Japan tilbake på den internasjonale arena. I dag er det en selvfølge at landet er representert på en rekke toppmøter.

PÅGREPET: Den mistenkte attentatmannen overmannes umiddelbart etter skuddene i Nara utenfor Osaka. Foto: Katsuhiko Hirano / Yomiuri Shimbun / NTB
PÅGREPET: Den mistenkte attentatmannen overmannes umiddelbart etter skuddene i Nara utenfor Osaka. Foto: Katsuhiko Hirano / Yomiuri Shimbun / NTB Vis mer

- Alle de store lederne som møtte ham, vil uttrykke sin støtte. Abe reiste til land etter land uansett helsetilstand, og det ser vi resultatet av når hans etterfølger Fumio Kishida var til stede under Nato-toppmøtet for ei uke siden. Japan spiller en viktig rolle i verden nå, sier hun og fortsetter:

- Han har personlig forhold til de internasjonale lederne, ikke minst amerikanske, på grunn av Japans allianse med USA. Men han tok også imot Erna Solberg i Tokyo [i 2018].

Som statsminister hadde Abe også en rekke møter med Russlands president Vladimir Putin.

JOBBET FOR FREDSAVTALE: Abe og Vladimir Putin har møttes flere ganger og diskutert en fredsavtale mellom Japan og Russland. Her i Moskva i 2019. Foto: Aleksandr Nemenov / AP / NTB
JOBBET FOR FREDSAVTALE: Abe og Vladimir Putin har møttes flere ganger og diskutert en fredsavtale mellom Japan og Russland. Her i Moskva i 2019. Foto: Aleksandr Nemenov / AP / NTB Vis mer

- En av hans hjertesaker var en fredsavtale med Russland, forteller forskeren.

Russland og Japan har aldri lyktes i å enes om en fredsavtale etter andre verdenskrig, da førstnevnte erklærte krig mot sistnevnte like før kapitulasjonen i 1945. Det springende punkt er øygruppa Kurilene, som Russland har annektert; Japan gjør fremdeles krav på deler av den.

- Abe satte seg mange ganger ned med Putin, men kom aldri i mål med en avtale, forklarer Yennie Lindgren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer