Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aps nye milliardsatsing på arbeid:

- En av de største investeringene Norge skal gjøre de neste årene

Arbeiderpartiet vil bruke 1, 2 milliarder kroner på tiltak som skal gjøre oss bedre rustet til det nye arbeidsmarkedet.

STORSATSING: Når Ap-leder Jonas Gahr Støre i dag legger fram Arbeiderpartiets alternative budsjett, er det med en storsatsing på kompetanse for arbeidstakere. Foto: Christian Roth Christensen
STORSATSING: Når Ap-leder Jonas Gahr Støre i dag legger fram Arbeiderpartiets alternative budsjett, er det med en storsatsing på kompetanse for arbeidstakere. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er to store felt som vil kreve at vi tenker annerledes i politikk og budsjett, det er klima og kompetanse, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Når Arbeiderpartiet i dag legger fram sitt alternative budsjett, legger de fram et klimabudsjett, som ifølge Støre skal vise hvor mye en må kutte hvert år for å nå klimamålet for 2030.

I tillegg setter de av 1,2 milliarder kroner – en av sine største satsinger – til en kompetansereform.

Satsingen skal hjelpe arbeidstakere til å klare å omstille seg til et nytt arbeidsmarked, med digitalisering og robotisering. Noe skal gå til å løfte kompetansen til de som står utenfor arbeidslivet, slik at de kan komme seg i arbeid. Men en stor del skal gå til etter- og videreutdanning av arbeidere som allerede er i arbeid.

- Større trykk

Det holder ikke lenger å bare utdanne seg før arbeidslivet. Ifølge Ap må vi også oppdatere kompetansen vår mens vi er en del av arbeidslivet.

Stor investering: - Vi må bruke alle virkemidler, sier Ap-politiker Martin Henriksen. Foto: John T.Pedersen
Stor investering: - Vi må bruke alle virkemidler, sier Ap-politiker Martin Henriksen. Foto: John T.Pedersen Vis mer

- Vi vet at i årene vi går inn i nå, blir trykket mot den enkeltes kompetanse for å henge med i et arbeidsliv i endring, stort. Da må vi møte det med reformpolitikk som tilbyr folk oppdatering av kompetanse og i sin tur forplikter folk til å ta den, sier Jonas Gahr Støre.

Et kompetansefond på 100 millioner, er et av de kostbare, nye grepene som Arbeiderpartiet går inn for.

- Kompetansereform er en av de største investeringene Norge skal gjøre de neste årene. Da må vi bruke alle virkemidler, vi må si at staten er villig til å sette av midler til det. Dette er en stor investering, det er ikke småkroner, sier Martin Henriksen, som sitter i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget for Ap.

Dette skal være en tilskuddsordning som virksomheter kan søke midler fra, slik at de for eksempel kan ta ansatte ut av jobb i en periode for å gi dem påfyll av nødvendig kunnskap.

- Vårt opplegg er tilpasset trepartssamarbeidet: Staten bidrar med ressurser og tilrettelegging. Arbeidsgiver bidrar ved å gi tid og også de noe ressurser. Arbeidsgiver forplikter seg til å gjennomføre dette, sier Støre.

- Regjeringen er tafatt

Abortstrid: Erna Solbergs forsøk på å møte KrF i abortspørsmålet møter motstand. Hadde hun forventa at det skulle bli så mye oppstyr? Video: Tori Aarseth og Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Også regjeringen er i oppstartsfasen av en kompetansereform som de har gitt navnet «Lære hele livet».

- Vårt budsjett er en økt satsing. Vi mener deres satsing er for tafatt. Det andre er kompetansefondet som får på plass systemet som burde vært der allerede, der arbeidstaker, arbeidsgiver og staten går sammen for å få til en økt kompetanse. Vi begynner med 100 millioner og ser for oss en økning. Da får vi også på plass rammeverket som gjør at dette kan begynne å virke, sier Martin Henriksen på spørsmål om hvordan Aps reform skiller seg fra regjeringen.

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner, synes ikke fondet er en god idé.

- Det er ikke god bruk av fellesskapets midler at staten tar over alle kostnadene for kompetanseutvikling som arbeidsgivere i dag har ansvar for. Et kompetansefond på 100 millioner rekker ikke langt dersom staten skal finansiere lønn og studier for ansatte, sier han.

I en melding til Dagbladet skriver han at kompetanse er en lønnsom vurdering.

- Kompetanse er en lønnsom investering. Regjeringen vurderer ulike incentivordninger som kan gjøre det enda mer lønnsomt for enkeltpersoner og bedrifter, men uten at staten tar over hele ansvaret og kostnadene, sier han.

- Regjeringen er i gang med kompetansereformen, og samarbeider tett med partene i arbeidslivet. Vi har satt av 10 millioner i revidert budsjett for 2018 og 130 millioner i budsjettet for 2019. Dette komme i tillegg til omfattende satsinger innen utdanning, helse og arbeidsmarked, sier han.

Rett til etterutdanning

Ifølge Ap skal etterutdanning ikke nødvendigvis bare være et tilbud.

- Vi vil at tilbudet om etter- og videreutdanning også skal være en rettighet. Detaljene i dette må vi diskutere med partene i arbeidslivet. En rettighet er også i slektskap med en plikt, du har rett og plikt til å oppdatere kunnskapen din, sier Støre.

Reformen skal utvikles i samarbeid med partene i arbeidslivet og utdanningsinstitusjonene.

Ap vil også ha med Utdanningssektoren på en annen måte enn før, i tettere samarbeid med arbeidslivet.

- Her handler det ikke primært om å utdanne folk i 20-årene, men i 30 – 40 – 50 – 60 og 70-årene. Da skal en ikke måtte inn på høyskolene og universitetene for å få kompetansen, de skal også kunne komme ut.

.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!