- En av de største offentlige byggeskandalene noen gang

Holmenkollen-sprekken får konsekvenser for Oslos befolkning, sier kulturminister Trond Giske.

BYGGES UT: Slik ser Holmenkollen ut nå. Det er ventet en sprekk på 600 millioner kroner. Foto: Terje Løchen
BYGGES UT: Slik ser Holmenkollen ut nå. Det er ventet en sprekk på 600 millioner kroner. Foto: Terje Løchen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet.no): Kulturminister Trond Giske (Ap) sparer ikke på kruttet i sine kommentarer om den nye budsjettsprekken i Holmenkollen.

- Dette er en av de største offentlige byggeskandalene noen gang. Denne budsjettsprekken får selvsagt konsekvenser for befolkningen i Oslo. Når budsjettet ryker med 600 millioner kroner, er dette penger som ikke kan gå til noe annet, sa Giske til NRK Dagsnytt 18 i kveld.

Oslos byrådleder Erling Lae (H) parerte med å kalle Giskes kommentar et hyklerisk utspill.

- Dette har ikke blitt noe spleiselag slik ski-VM skulle bli. Kommunen har tidlig blitt stående med regningen, sa Lae.

I dag måtte idrettsbyråd Anette Wiig Bryn (Frp) gå av som følge av enorme budsjettoverskridelser for det nye nasjonalanlegget i Holmenkollen.

En ny rapport fra konsulentselskapet Metier viser at prosjektet ligger an til å bli 600 millioner kroner dyrere enn planlagt og dermed få en prislapp på 1,8 milliarder kroner. Det er bare den siste sprekken i en lang rekke. Opprinnelig bevilget bystyret i 2005 52,8 millioner kroner til opprusting av Holmenkollen til ski-VM 2011.

- Jeg kan ikke huske en større prosentvis sprekk noen gang. Dette er norsk rekord i budsjettoverskridelser, slår gruppeleder for Ap i Oslo bystyre, Rune Gerhardsen, til Dagbladet.no.

Han er likevel ikke overrasket.

- Vi har advart mot dette gang på gang og har tatt til orde for romsligere økonomiske rammer. Her har det sviktet fullstendig i planleggingen, sier Gerhardsen.

Han og Arbeiderpartiet vil likevel ikke stille seg i veien for å øke budsjettet med 600 millioner kroner.

- Det viktigste er å få på plass Holmenkollen som et nasjonalt anlegg, sier Gerhardsen.

- Meget usikkert

Også SV raser mot byrådets håndtering av saken.

- Dette har utviklet seg til en skandale av dimensjoner. Det har utviklet seg til et prosjekt helt uten styring , sier gruppeleder i SV, Knut Even Lindsjørn, til Dagbladet.no.

ØKONOMISK UNNARENN: Regningen er ventet å ende på 1,8 milliarder kroner. Foto: Terje Løchen
ØKONOMISK UNNARENN: Regningen er ventet å ende på 1,8 milliarder kroner. Foto: Terje Løchen Vis mer

Byrådet i Oslo mener likevel at anlegget vil stå klart til prøve-VM i 2010. Det er ikke opposisjonen så sikre på.

- Det er fremdeles meget usikkert om det blir klart prøve-VM. Frp og Høyre klarer ikke å styre Oslo, og nå vil de styre landet, sier Lindsjørn.

- Årsaken til overskridelsene er at prosjektet er blitt mer omfattende og komplekst enn det som var mulig å forutse da arbeidet startet, sier den avtroppende byråden i en kommentar.

- Det er byrådslederen som kommenterer saken, skriver Wiig Bryn i en SMS til dagbladet.no. Hun vil ikke kommentere avgangen utover pressemeldingen.

Erling Lae sier til Dagsnytt 18 at det var Wiig Bryn selv som kom til byrådslederens kontor i morges og ba om å få gå av.

- Undervurderte konsekvenser
Inntil videre er byråd Jøran Kallmyr (Frp) konstituert som byråd også for næring og idrett. Kallmyr er allerede byråd for miljø og samferdsel.

Wiig Bryn mener prosjektet har utviklet seg til å bli et mer ambisiøst prosjekt enn man først trodde.

Rapporten fra Metier viser at prosjektledelse, rådgivere og arkitekter har undervurdert konsekvensene av sterkt tidspress.

Administrerende direktør i Ski-VM 2011, Åsne Havnelid, har tillit til at Oslo kommune vil klare å få ferdig Holmenkollen til Prøve-VM.

- Kommunen er veldig tydelige på at nå tar de grep. Det er snakk om mye penger her, men i et langt perspektiv tror jeg alle vil være enige om at dette var en riktig investering, sier Havnelid til Dagbladet.no.
 

SKANDALE: Opposisjonen raser mot byrådet etter budsjettsprekken. Foto: Terje Løchen
SKANDALE: Opposisjonen raser mot byrådet etter budsjettsprekken. Foto: Terje Løchen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer