BRAKT TIL NORGE: Den siste terrormistenkte Shawan Sader Saeed Bujak ble utlevert til Norge 14. juli i sommer. Her kommer han ut av Lufthansa flyet, og føres bort i ventende bil av politiet. Foto: Thomas RASMUS SKAUG / DAGBLADET
BRAKT TIL NORGE: Den siste terrormistenkte Shawan Sader Saeed Bujak ble utlevert til Norge 14. juli i sommer. Her kommer han ut av Lufthansa flyet, og føres bort i ventende bil av politiet. Foto: Thomas RASMUS SKAUG / DAGBLADETVis mer

- En av de terrormistenkte har tilstått

Skal ha planlagt å sprenge Jyllands-Posten. Nå er alle innkalt til nye avhør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En av de tre terrorsiktede har tilstått å ha planlagt terrrohandlinger sammen med de to andre, ifølge NRK.

Ifølge VG Nett er det Shawan Sadek Saeed Bujak (37) som i avhør med PST tilstått at han sammen med de andre siktede planla å sprenge Jyllands-Posten.

Andre siktede konfronteres - Siktede har forklart seg om sin rolle i saken. PST kan bekrefte at en av de siktede har tilstått planlegging av terror, sier informasjonsrådgiver Siv Alsen i PST.

Siktede Jakobsen og den antatte hovedmannen Davud er i dag innkalt til avhør der de skal konfronteres med tilståelsen.

PST bekrefter at, ut i fra forklaringen hans, var det danske Jyllands-Posten som var målet.

- Ville sprenge avis Alsen ønsker ikke å kommentere ytterligere detaljer fra avhøret. Om Bujak har forklart om det forelå et konkret tidspunkt eller hvor konkrete terrorplanene var.

BOMBEMÅL: I avhør skal terrorsiktede Shawan Sadek Saeed Bujak (37) ha forklart at den danske avisa Jyllands-Posten var målet for et terrorangrep. Foto: EPA/BRIAN RASMUSSEN/Scanpix
BOMBEMÅL: I avhør skal terrorsiktede Shawan Sadek Saeed Bujak (37) ha forklart at den danske avisa Jyllands-Posten var målet for et terrorangrep. Foto: EPA/BRIAN RASMUSSEN/Scanpix Vis mer

Etter det Dagbladet forstår har Bujak gitt en versjon om de to andre siktede sine roller i saken også.

De to andre, Mikael Davud (39), David Jakobsen (31), nekter straffskyld. PST mener de tre utgjorde en gruppe som planla terrorangrep med bomber basert på blant annet hydrogenperoksid. Oslomennene ble pågrepet i en koordinert politiaksjon i Norge og Tyskland 8. juli.

• Les om de siktede i faktaboksen til høyre.

Møtte Krekar Den 39 år gamle norske statsborgeren med uigurisk bakgrunn, Mikael Davud, har vært hovedmistenkt i saken.

Tidligere har både Davud og Jakobsen blant annet anket kjennelsen om fire ukers varetekt fra Oslo tingrett, mens Bujak ikke anket den.

Søndag ble det kjent at Bujak møtte mulla Krekar mens PST spanet på ham under etterforskningen av terrorsaken.

- Kontakten mellom de to skyldes at Krekar er en respektert religiøs leder, og er helt uproblematisk, sa hans advokat Brynjar Meling om saken.

- Hyllet Bin Laden Dagbladet har snakket med flere tidligere kollegaer hos murermester Odd Bjørvik i Førde, der han jobbet fra 2001 til sommeren 2004, tegnet et bilde av en politisk engasjert og religiøst troende mann, som snakket i pene ordelag om al-Qaidas leder, Osama bin Laden.

- Da tvillingtårnene i New York ble angrepet, jobbet han hos meg. Da mente han det måtte være japanere som sto bak. Men han ville ikke si så mye om han var for eller mot det, vi var jo alle forbanna.

- Men et halvt år seinere mente han at bin Laden var en bra kar. «En bra mann», sa Bujak om bin Laden, fortalte murermester Odd Bjørvik fra Førde til Dagbladet i juli.

- Sjokkerende - Dette er ikke en sak vi har hørt om tidligere. På samme måte som tidligere terrorplaner mot Jyllands-Posten er det meget sjokkerende for avisas medarbeidere og deres pårørende, sier sjefredaktør Jørn Mikkelsen i en kommentar til egen avis.

- Vi føler oss likevel godt ivaretatt av politiet og Politiets Efterretningstjeneste (PET), som vi føler passer godt på oss, legger han til.

Dagbladet kommer med mer.

TERRORSIKTET: Den terrorsiktede David Jakobsen (t.v.). Her sammen med sin forsvarer Kjell T. Dahl i Oslo Tingrett.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
TERRORSIKTET: Den terrorsiktede David Jakobsen (t.v.). Her sammen med sin forsvarer Kjell T. Dahl i Oslo Tingrett. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
AVLYTTET LEILIGHET: Den terrortiltalte uiguren bodde i denne blokka i Kirkeveien i Oslo. PST har avlyttet leiligheten, der de mener de terrorsiktede skal ha hatt hydrogenperoksid, som kan være ingrediens i en bombe.
Foto: Truls Brekke
AVLYTTET LEILIGHET: Den terrortiltalte uiguren bodde i denne blokka i Kirkeveien i Oslo. PST har avlyttet leiligheten, der de mener de terrorsiktede skal ha hatt hydrogenperoksid, som kan være ingrediens i en bombe. Foto: Truls Brekke Vis mer