UBEBOELIG:  Det kan ta opp mot et år å rydde opp i de rammede områdene i Ungarn. Nå har giftslammet også spredd seg til Donau. Foto: Scanpix
UBEBOELIG: Det kan ta opp mot et år å rydde opp i de rammede områdene i Ungarn. Nå har giftslammet også spredd seg til Donau. Foto: ScanpixVis mer

- En av de tre største miljøkatastrofene i Europa siste 20 år

Ungarns giftslam har nådd Donau og kan spre seg til seks land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Rød, giftig slam sprer seg etter at et avfallsdeponi på en aluminiumsfabrikk i Ajkai brast mandag som følge av kraftig regnvær.

Fire mennesker, blant dem to barn, er så langt omkommet som følge av giftutslippet.

Nå bekrefter ungarske miljø-myndigheter overfor nyhetsbyrået AP at det man har fryktet har skjedd:

Giftslammet har nådd et sideløp av Europas nest største elv, Donau. Herfra kan det giftige slammet spre seg til Kroatsia, Serbia, Romania, Bulgaria, Ukraina og Moldovia før elven renner ut i Svartehavet. Miljøvernere og EU har fryktet at dette vil føre til en miljøkatastrofe.

Redusert pH Slammet nådde elva tidlig i dag, sier Tibor Dobson, leder for det ungarske redningsbyrået ifølge BBC.

Han sier at pH-innholdet i slammet er redusert så mye at det trolig ikke vil gjøre mer skade på miljøet. Slammet hadde opprinnelig en pH på over 12, men er nå under 10 sier han. Det skal heller ikke være observert døde fisker.

Dobson svarte derimot ikke på om slammet kan inneholde giftige metaller. Det er imidlertid ingen tvil om at dette er ungarsk verste kjemikaliekatastrofe noen sinne.

Seks landsbyer er rammet, i tillegg til deler av en by.

Ubeboelig Etter et besøkt til en av de berørte landsbyene fastslo statsministeren Viktor Orban at området var ubeboelig. Han sier det ikke er noe poeng i å bygge opp igjen området som er gjort ubeboelig av slammet.

De omkomne antas å ha druknet slamfloden som var 2 meter høy enkelte steder. Mange av de skadde er rammet av kjemisk forbrenning.

- Dette er en av de tre største miljøkatastrofene i Europa de siste 20-30 årene, sier Herwit Schuster, talsmann for Greenpeace International til Ap.

Han mener store landområder er ødelagt for lang tid.

- Hvis avfallet inneholder stoffer som arsenikk og kvikksølv, kan det påvirke elveløp og grunnvann i lang tid.

HAR NÅDD DONAU:  Giftslammet har nå nådd Donau. Foto: AP Photo/Darko Bandic
HAR NÅDD DONAU: Giftslammet har nå nådd Donau. Foto: AP Photo/Darko Bandic Vis mer