Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En av de verste avskogingene gjennom tidene

Regnskogen i Amazonas fortsetter å krympe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avskogingen av regnskogen i Amazonas i fjor var den nest verste gjennom tidene, sier brasilianske myndigheter ifølge AP.

- Satellittbilder viser hvordan kvegoppdrettere, bønder og tømmerhoggere brente og hogget ned over 26.000 kvadratkilometer i perioden fra august 2003 til august 2004. Det tilsvarer en økning på seks prosent fra fjoråret, sier den brasilianske miljøvernminsteren Marina Silva.

Det ødelagte arealet tilsvarer med andre ord et område på størrelse med Albania, eller mer enn ni forballbaner hvert minutt i løpet av et år.

Det slår likevel ikke rekorden fra 1995, da regnskogen krympet med 29.000 kvadratkilometer. Det tilsvarer et areal på størrelse med Belgia.

-Kongen av avskoging

Nesten halvparten av avskogingen fant sted på et område som eies av «Maggi», verdens største produsent av soyabønner, melder Reuters.

-Maggi er kongen av avskogingen, men Brasils høyesterett må også bære en svært stor del av ansvaret, sier leder for Greenpeaces Amazonas-program, Paulo Adario.

-Vil intensivere kampen

Ikke mye er igjen av det som engang var jomfruelig regnskog: Til høyre ses den omstridte nasjonale motorveien som slynger seg gjennom den tidligere skogen. Foto: Scanpix
Ikke mye er igjen av det som engang var jomfruelig regnskog: Til høyre ses den omstridte nasjonale motorveien som slynger seg gjennom den tidligere skogen. Foto: Scanpix Vis mer

I 2003 bevilget myndighetene 140 millioner dollar i kampen mot avskoging. Men miljøvernerne er ikke fornøyde med resultatene.

- Det er en tragedie, det viser bare at myndighetene må gjøre mer, sier Adario.

- Vi vil intensivere kampen mot ulovlig avskoging i de mest kritiske områdene, sier miljøvernministeren. Men hun påpekte at i flere delstater har avskogingen minket.

Regnskogen i Brasil dekker seksti prosent av landets areal og er 4,14 millioner kvadratkilometer stor, med andre ord på størrelse med Vest-Europa. Eksperter mener at så mye som en femtedel av regnskogen allerede er ødelagt av utvikling, hogst og landbruk.

Amazonas huser opp til tredve prosent av verdens flora og fauna, og produserer store mengder oksygen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!