- En av de viktigste prisene

Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, mener hele verden er avhengig av politiske reformer i Kina.

VIKTIG FOR VERDEN: Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, mener hele verden er avhengig av at Kina unngår politiske og sosiale kriser.
VIKTIG FOR VERDEN: Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, mener hele verden er avhengig av at Kina unngår politiske og sosiale kriser.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jagland møtte i ettermiddag pressen i Nobelinstituttet sammen med direktør for instituttet, Geir Lundestad, for å fortelle om årets fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo. Prisvinneren selv sitter fengslet i Kina og får dermed ikke selv tatt imot prisen.

- Dette er en av de mest innflytelsesrike prisene som noensinne er blitt tildelt, sier Jagland.

Han mener kinesiske myndigheter allerede har demonstrert hvor viktig prisen er.

- Hvis den ikke var viktig og at Liu bare var en kriminell, som kinesiske myndigheter hevder, hvorfor bryr de seg da så mye om prisen? Den vil påvirke menneskerettighetssituasjonen i Kina og også i andre land, sier Jagland.

Kina har reagert kraftig på prisen og stemplet Liu som en kriminell. Utdelingen har ført til en rekke reaksjoner fra kinesiske myndigheter mot Norge.

- Dette er ikke en pris mot Kina, men en pris som ærer dem i Kina som forstår at videre økonomisk utvikling må kombineres med politiske reformer, sier Jagland.

- Fare for nye kriser Han er opptatt av at hele verden har en interesse av at det kommer politiske reformer i landet.

- Hvis Kina vil utvikle en sosial markedsøkonomi, vil det ha en svært positiv utvikling for hele verden. Hvis ikke, vil det ha en negativ effekt på oss alle, sier Jagland.

- Er land som ikke støtter årets pris var kortsynte? ble Jagland spurt.

- Vi setter stor pris på Kinas økonomiske utvikling over de siste tiårene, men på lang sikt er vi alle opptatt av å se politiske reformer. For uten politiske reformer, er det fare for nye politiske og sosiale kriser i Kina, og det vil skade oss alle. Derfor bør alle være opptatt av dette, sier Jagland.

Han påpeker at med Kinas økende internasjonale innflytelse kommer også ansvar.

-Kina er en stor internasjonal spiller. De må tåle å bli kritisert akkurat som for eksempel USA blir det, sier Jagland.

Han understreker Kinas viktigste forpliktelser innenfor FN er å opprettholde grunnleggende menneskerettigheter som ytringsfrihet.

- Ingen kommentar Jagland blir spurt om hva han synes om å bli karakterisert som en klovn av kinesiske myndigheter.

- Jeg vil ikke kommentere noen av kommentarene fra kinesiske myndigheter. Vi har ikke sett sterkere reaksjoner enn vi forventet, sier Jagland.

- Er de en protest mot Kina at en stol står tom under prisseremonien i Oslo rådhus? spør en journalist fra Hong Kong.

- Det er et veldig sterkt symbol på at prisvinneren ikke kan delta. Det er et signal til Kina om å kombinere økonomisk utvikling og politiske reformer, sier Jagland.

Lundestad påpeker at det er femte gang prisvinneren ikke kan være til stede selv.

Prisen kjent i Kina - Har du snakket direkte med kinesiske myndigheter?

- Vi har ikke snakket med den kinesiske ambassaden her i Oslo eller andre myndighetspersoner fra Kina, sier Jagland.

Nobelkomiteen har heller ikke klart å komme i kontakt med Liu selv om pristildelingen.

- Vi har ikke vært i direkte kontakt med ham. Det er svært vanskelig, men vi har hatt kontakt med personer som

- Vi hadde kontakt med hans kone i oktober. Da hun dro for å besøke ham to dager etter annonseringen av pristildelingen, visste han allerede om det fordi fengselsbetjentene allerede hadde fortalt ham det, sier Lundestad.

Jagland mener nettopp det at kjennskapen om prisen til Liu sprer seg i Kina, har en veldig viktig funksjon i seg selv.

- En av grunnene til at vi har gitt ham prisen, er for å spre til det kinesiske folk at de har visse menneskerettigheter som de bør bruke. Denne prisen er en støtte til alle dem som jobber for disse rettighetene, sier Jagland.

- For konkurranse Kina annonserte i dag sin egen fredspris.

- Hvis noen vil konkurrere med Nobels fredspris, er de velkommen til det. Jeg er for konkurranse, men jeg har ingen ytterligere kommentarer til det, sier Jagland.

- Blir løslatt Den norske nobelkomiteen har vært under sterkt press fra Kina.

- Jeg bryr meg ikke så mye om presset fra Kina. Prisen er viktig og stadig flere får vite om den også internt i Kina. Hva kinesiske myndigheter gjør, bryr jeg meg ikke mye om, sier Jagland og legger til:

- Hvert år er det mye lobbyering for og mot andre kandidater, men det er ikke vanlig at vi får så mye press fra et lands myndigheter, sier Jagland.

Imorgen vil prisen bli delt ut til i Oslo rådhus, men stolen til Liu vil være tom fordi han stadig sitter fengslet i Kina.

- Vi har ikke noen informasjon om at pristildelingen har forverret Lius situasjon i fengsel. Jeg tror det blir vanskelig for kinesiske myndigheter å holde ham fengslet i elleve år. Presset utenfra vil bli veldig stort, sier Jagland.
  45 land kommer Seinest i dag fikk Lundestad nye opplysninger om hvilke land som kommer til prisseremonien.

- To av landene som Ukraina og Filippinene sa de ikke skulle, kommer likevel til seremonien. Nigeria, som hittil ikke har svart, kommer ikke, og vi tror ikke at Argentina kommer. Det betyr at 45 ambassader er representert under seremonien. Sri Lanka har ikke svart, mens 19 land ikke kommer, sier Lundestad.

- Har det vært nok støtte til prisen fra land i Europa?

- Jeg setter pris på støtten fra den amerikanske kongressen, men også Europa har støttet prisen ganske sterkt. EU har besluttet at alle medlemslandene skal delta under prisseremonien, sier Jagland.

45 KOMMER: 45 land vil være representert under prisseremonien i Oslo rådhus i morgen. 19 kommer ikke, opplyste Nobelinstittutets direktør, Geir Lundestad (t.v.), og Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland på dagens pressekonferanse.
45 KOMMER: 45 land vil være representert under prisseremonien i Oslo rådhus i morgen. 19 kommer ikke, opplyste Nobelinstittutets direktør, Geir Lundestad (t.v.), og Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland på dagens pressekonferanse. Vis mer