Mikhail Gorbatsjov er død

- En av dem Putin foraktet mest

Sovjetunionens siste statsleder har mottatt hyllest fra vesten for sin rolle under avviklingen av den kalde krigen. Av samme grunn var han en delvis forhatt skikkelse i Russland.

DØD: Sovjetsunionens siste statsleder, Mikhail Gorbatsjov. Foto: Tatyana Makeyeva / Reuters / NTB
DØD: Sovjetsunionens siste statsleder, Mikhail Gorbatsjov. Foto: Tatyana Makeyeva / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sovjetunionens siste statsleder, Mikhail Gorbatsjov (91), er død.

Gorbatsjov innførte reformene glasnost og perestrojka, som bidro til Sovjetunionens oppløsning og avslutningen av den kalde krigen.

Han ble i 1990 tildelt Nobel fredspris for reformarbeidet.

For det ble han også en av dem den sittende russiske presidenten, Vladimir Putin, har foraktet mest.

- Han foraktet at Gorbatsjov ikke klarte å beholde makten, sier Dagbladet-kommentator og mangeårig Russland-korrespondent Morten Strand.

- Ville ikke være noen despot

Det var 25. desember 1991 at det sovjetiske flagget ble firt ned for siste gang fra flaggstanga i Kreml.

Mikhail Gorbatsjov hadde ikke noe annet valg da han gikk av som president for staten han hadde kjempet for å holde samlet.

17 dager tidligere hadde statslederne for Russland, Ukraina og Belarus utløst et politisk jordskjelv da de samlet seg i et jaktslott i den belarusiske Belavezja-skogen, og signerte Sovjetsunionens «dødsdom».

Avtalen gjorde presidenten overflødig.

Ifølge Morten Strand fratrådte Gorbatsjov i realiteten fordi han på mange måter var en demokrat.

- Han ville ikke være noen despot. Han ville ikke bruke det siste av sin makt til å la maktstrukturene slå ned opposisjonen, for å bevare makta, sier han.

FORAKT: Sovjetunionens siste leder Mikhail Garbatsjov (91) er død. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Upopulær blant befolkningen

Utenrikskommentatoren tror den tidligere statslederen vil bli husket for de to slagordene glasnost og perestrojka - åpenhet og oppbygging.

- Det var hans store prosjekt; han åpnet Sovjetunionen og gjorde maktstrukturene åpne og mer tilgjengelige for folk flest, samtidig som han skulle gjenoppbygge den sovjetiske økonomien, som hadde stått på leirføtter i mange år, før han kom til makten.

Internasjonalt vil han ikke minst bli minnet som den som sørget for at Sovjetunionens fall og kommunismens oppløsning i Europa ikke endte i et blodbad.

- Hvis man ser på kulissene rundt hans dødsfall, er det nesten en diabolsk tildragelse at Mikhail Gorbatsjov, fredspresidenten, skulle dø akkurat nå, når krigen mellom broderfolkene russerne og ukrainerne er på sitt mest intense, sier Strand.

- Er det en trist dag for russerne?

- Nei, det er det ikke, paradoksalt nok. Han døde som en til dels foraktet mann i Russland, men han var likevel en stor mann i verden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer