Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump skal utnevne ny polititopp

En av disse kan bli ny FBI-sjef

USAs president Donald Trump skal nå finne en ny sjef for organisasjonen som etterforsker om hans egne medarbeidere samarbeidet med Russland for å påvirke valget.

KANDIDAT: New Jersey-guvernør Chris Christie var en sentral støttespiller for Donald Trump i valgkampen. Nå er han en av kandidatee til å bli FBI-sjef. Foto: AP Photo/Mel Evans, File
KANDIDAT: New Jersey-guvernør Chris Christie var en sentral støttespiller for Donald Trump i valgkampen. Nå er han en av kandidatee til å bli FBI-sjef. Foto: AP Photo/Mel Evans, File Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Da USAs president, Donald Trump, sparket FBI-sjef James Comey på spektalært vis, slo det ned som en bombe.

Presidenten må velge mellom nære støttespillere eller mer uavhengige kandidater med politierfaring. Den nye FBI-sjefen, som må godkjennes av Senatet, kan bli offentliggjort allerede i slutten av uka.

- James Comey vil ble erstattet av noen som vil gjøre en langt bedre jobb med å få tilbake FBIs ånd og prestisje, skriver Trump selv på Twitter.

Han kan la Comeys nestkommanderende, Andrew McCabe, rykke opp. Men spekulasjonene går høyt i amerikanske medier om en rekke kandidater etter at oppsigelsen satte den amerikanske hovedstaden på hodet.

- Sterke reaksjoner

Norges utenriksminister, Børge Brende (H), var selv i Washington D.C. og spiste middag med de tre republikanske senatorene John McCain, Bob Corker og Dan Sullivan like etter at nyheten ble kjent tirsdag kveld. De er blant kritikerne i presidentens eget parti.

I USA: Utenriksminister Børge Brende utenfor Det hvite hus i Washington D.C. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
I USA: Utenriksminister Børge Brende utenfor Det hvite hus i Washington D.C. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

- Det er sterke reaksjoner i Kongressen mot dette, men det er ikke noe Norge går inn i. Dette er et innenrikspolitisk anliggende i USA, sier Brende til Dagbladet.

- Er du bekymret for at Trump-administrasjonen opptrer på en slik måte?

- Det fører til en sterk og opphetet politisk debatt i USA. Vi får se hvordan det utvikler seg.

Cowboy-kandidat

New Yorks tidligere ordfører, Rudy Giuliani, og New Jersey-guvernør Chris Christie var begge profilerte støttespillere for Trump i valgkampen, og de er blitt vurdert til en rekke posisjoner i presidentens administrasjon. Nå nevnes begge som kandidater til FBI-jobben.

KANDIDAT: Rudy Giuliani kan bli FBI-topp. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KANDIDAT: Rudy Giuliani kan bli FBI-topp. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
KANDIDAT: Sheriff David Clarke. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite File
KANDIDAT: Sheriff David Clarke. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite File Vis mer

Den tidligere politimesteren i New York, Ray Kelly og den republikanske kongressrepresentanten, Trey Gowdy, som tidligere har jobbet som statsadvokat, skal også være blant alternativene.

Den mest kontroversielle kandidaten, er trolig sheriff David Clarke fra Milwaukee. Han er kjent for cowboyhatten og for å være en beinhard Trump-tilhenger i valgkampen. Kontoret hans er for tida under etterforskning for å mishandling av innsatte.

Daværende president Barack Obama utnevnte Comey for fire år siden. Andre kandidater fra den gangen blir igjen trukket fram som mulig FBI-topp i amerikanske medier.

Blant dem er den tidligere republikanske kongressrepresentanten og FBI-agenten Mike Rogers, som var favoritten til FBI Agents Association. Den tidligere direktøren i det amerikanske justisdepartementet, Ken Wainstein, var et annet alternativ. John Pistole og Michael Mason, som begge har hatt lederposisjoner i FBI, var ytterligere to alternativer.

FBI-DIREKTØR SPARKET: CNNs kommentatorer synes det er helt latterlig at Trump begrunner oppsigelsen av FBI-direktør James Comey med hendelsene i forbindelse med etterforskningen av Hillary Clintons e-post-bruk. Video: CNN Vis mer