Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Thommessen går av

En av disse kan bli ny stortingspresident

Parlamentarisk leder Trond Helleland (H) er en sannsynlig erstatter for Olemic Thommessen, men ikke den eneste.

Parlamentarisk leder Trond Helleland, parlamentarisk nestleder Tone Wilhelmsen Trøen, og Svein Harberg nevnes som aktuelle kandidater. Foto: Terje Pedersen, Vegard Wivestad Grøtt, Vidar Ruud / NTB scanpix
Parlamentarisk leder Trond Helleland, parlamentarisk nestleder Tone Wilhelmsen Trøen, og Svein Harberg nevnes som aktuelle kandidater. Foto: Terje Pedersen, Vegard Wivestad Grøtt, Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er bare timer siden det ble klart at Høyres stortingspresident Olemic Thommessen trekker seg, etter å ha tapt KrFs tillit, men allerede er spekulasjonene i gang om hvem som kan bli hans arvtaker.

Et navn som trekkes fram er Høyres Trond Helleland, som riktignok er parlamentarisk leder i dag.

Høyre-kjenner Sigbjørn Aanes, som nylig gikk av som statsministerens nærmeste rådgiver før jul, sier han tror Helleland er et hett navn.

- Jeg tror Helleland blir stortingspresident dersom han selv vil det. Ellers er andre aktuelle navn Svein Harberg og Tone Wilhelmsen Trøen, som holdes for å være dyktige, sier Aanes til Dagbladet.

Overfor Dagbladet vil ikke Helleland utelukke muligheten.

- Jeg vil ikke spekulere i navn som kan bli president, men å kombinere presidentjobben med å være parlamentarisk leder er ikke aktuelt, selv om C.J Hambro hadde begge roller samtidig, skriver Helleland i en sms til Dagbladet.

Tre hete navn


Han ønsker ikke å svare på om han har lyst, og om det i så fall kan være aktuelt å tre av som parlamentarisk leder.

Både han og Svein Harberg har også tidligere blitt nevnt i forbindelse med vervet som stortingspresident, seinest da Thommessen ble gjenvalgt i fjor høst, og KrF ba Høyre finne en annen kandidat til Thommessen.

Harberg, Trøen og Helleland trekkes også fram som sannsynlige alternativer av stortingsrepresentanter Dagbladet har snakket med.

Vil ikke svare

Harberg, som i dag er Høyres fraksjonsleder i kontroll- og konstitusjonskomiteen, vil ikke kommentere om han er aktuell.

Han beskrives av flere som en samlende og god kandidat med lang fartstid på Stortinget.

En annen aktuell Høyre-kvinne kan være Kristin Ørmen Johnsen, mener enkelte.

Johnsen vil ikke overfor Dagbladet kommentere om hun har lyst eller ikke.

- Man skal huske at man, dersom man også velger en kvinnelig stortingspresident, vil få nok en historisk begivenhet med kvinner i flere sentrale posisjoner, kommenterer Aanes.

- Må ha bred tillit

Et annet navn som er blitt nevnt er Ingjerd Schou, som var visepresident i det forrige presidentskapet.

Hun kan imidlertid være uaktuell fordi hun, gjennom sin tidligere presidentskapsrolle, har hatt befatning med byggesaken tidligere.

Parlamentarisk leder Trond Helleland vil ikke svare på om det er problematisk dersom en ny stortingspresident har sittet i presidentskapet tidligere.

-Det vil jeg ikke kommentere, Men det er klart at når vi skal finne en ny presidentkandidat, må vi finne en som har bred tillit, sier Helleland.

Høyre-veteran Michael Tetzschner har flere ganger tidligere blitt nevnt som kandidat til presidentjobben, men utelukket torsdag at han er aktuell.

- Det skal jeg love deg, at jeg er for interessert i politikk til å drive med administrative forhold, som jo er presidentskapets oppgave, sier Tetzschner til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling