FAVORITTER: Harald Tom Nesvik, Kari Kjønaas Kjos eller Anders Anundsen blir trolig Per Sandbergs arvtaker som nestleder i Frp. Foto: NTB Scanpix
FAVORITTER: Harald Tom Nesvik, Kari Kjønaas Kjos eller Anders Anundsen blir trolig Per Sandbergs arvtaker som nestleder i Frp. Foto: NTB ScanpixVis mer

En av disse tre kan overta etter Per Sandberg

Sandberg møter forståelse for valget sitt hos partikollegaer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå starter prosessen med å finne en ny nestleder i Frp, etter at Per Sandberg i går sa at han trekker seg.

Fylkeslederne i de fem beste fylkene til Frp, Åge Austheim fra Møre og Romsdal, Leif Eriksen fra Østfold, Geir Arne Winther fra Troms, Tom Holthe fra Vestfold og Kristian Norheim fra Telemark, utgjør valgkomitéen som skal komme fram til en ny kandidat før landsmøtet i mai 2014.

Tre navn Dagbladet snakket med fire av de fem i går kveld. De var først og fremst overrasket over nyheten om at Per Sandberg går av.

- Jeg synes det er veldig trist. Per Sandberg har hatt en høy stjerne her i Østfold, sier Leif Eriksen.

Ingen av de fire var i går klare for å lansere noen favoritt til å overta.

- Det kan jeg ikke si noe om nå. Det vil jeg tenke litt igjennom, sier Tom Holthe.

- Det er ikke bare bare å overta etter Per Sandberg. Men det er mange dyktige folk i partiet, sier Kristian Norheim.

Kilder i partiet peker likevel på noen aktuelle navn: Parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik og leder for Stortingets helsekomité, Kari Kjønaas Kjos. Mens andre nestleder, samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, representerer den mer akademiske fløyen i Frp, blir Nesvik og Kjos blir sett på som representanter for den mer folkelige delen. Både Nesvik og Kjos har lang erfaring og er godt likt i partiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fylkeslagene i Telemark og Rogaland ønsket å bytte ut Sandberg med Anundsen allerede foran landsmøtet i år, men Anundsen trakk seg da det gjaldt. Justisminister Anundsen blir nevnt som mulig kandidat også nå, men det kan bli viktig for partiet å velge en som står utenfor regjeringen.

Siv visste Nyheten om at Sandberg trekker seg, kom kanskje uventet på grasrota, men ikke på Frp-leder Siv Jensen.

- Jeg har respekt for Pers avgjørelse, og jeg vet det har vært vanskelige avveininger for han, sier hun til Dagbladet.

Hun sier til TV2 at hun har diskutert saken med Sandberg, men at han selv tok avgjørelsen.

Det kom som lyn fra klar himmel da Per Sandberg, etter å ha vært med på bringe Frp i regjering, gjorde kjent at han ikke ønsket å bli statsråd. Dagbladet får bekreftet fra regjeringskilder at Siv Jensen ga ham muligheten, men at han ikke ville. Sandberg skal ha signalisert overfor flere partikollegaer at han har vurderte å trekke seg også fra nestledervervet. Sentrale partikilder viste i går forståelse for beslutningen.

- Jeg respekterer avgjørelsen. Jeg synes det er trist, han har vært en god nestformann, sier partiveteran Carl I. Hagen.

- Ble du overrasket?

- Det har jeg ingen kommentar til. Han ville ikke bli statsråd. Han har jobbet knallhardt i åtte år for et mål han har oppnådd. Jeg skulle ønske at han var i fin form, men han blir ikke borte. Han har gjort det klinkende klart at det er en time out, sier Hagen.

Overfor NTB gir han uttrykk for at pressen har skyld i at Sandberg har mistet motivasjonen.

- Jeg synes det er leit, men det er ikke uvanlig at høyt tempo over mange år kan bli for mye, sier Kari Kjønaas Kjos, som ikke vil kommentere sitt eget favoritstempel.

Harald Tom Nesvik sier at Sandberg har gjort en formidabel innsats for partiet. Heller ikke han vil si noe om hvem som bør bli hans etterfølger.

Frykter bok Per Sandberg kommer med bok i midten av november, som har fått tittelen «Per Sandberg: Mot min vilje». Dagbladet vet at flere i Frp frykter innholdet. Enkelte antyder at den kan gi et utdypende svar på hvorfor Sandberg velger å trekke seg.

Sandberg fortsetter om Stortingsrepresentant i Utenriks- og forvarskomiteen.