En av fem 15 åringer på slanker'n

Tenåringsjenter synes de er for tjukke. Ifølge en rapport fra Verdens helseorganisasjon slanker hver femte norske jente i 15-årsalderen seg. Men Mona Widnes fra Skiptvet i Østfold nekter å bøye av for det tøffe slankepresset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Herregud! Jeg må opp enda en størrelse, stønner Mona. Hun er på shopping sammen med venninnen Gro Lund. Men én ting er sikkert: Det skal mer til enn trange bukser for å få de to jentene på slanker'n - i motsetning til andre ungjenter som synes de er for tjukke.

- Halvparten av jentene i klassen min slanker seg. Det er ganske idiotisk, for de fleste er tynne nok som det er, sier Mona Widnes.

Bedre drag

Beskrivelsen hennes av klassevenninnene stemmer godt med resultatene fra den store undersøkelsen til Verdens helseorganisasjon (WHO) om vestlige ungdommers vaner og levesett.

Ifølge rapporten slanker en av fem norske jenter i 15-årsalderen seg. Over halvparten mener de bør gå ned i vekt. Blant de norske 13-åringene drømmer over 40 prosent av jentene om en slankere kropp.

- Det er sikkert mange som tror de får bedre drag på guttene dersom de blir tynnere, påpeker Gro Lund.

Verken hun eller Mona har noen gang vurdert å gå ned i vekt. Jentene hevder de hører til mindretallet i klassen.

Egentlig fornøyd

Venninnene Christine Johannessen, Hanne Willoch, Kine Elgesem og Cecilie Herikstad har heller ikke sans for slanking. Jentene går i niende klasse ved Hosletoppen skole i Bærum. De er ikke i tvil om at rapporten til Verdens helseorganisasjon stemmer.

- Hvis noen begynner å slanke seg, følger gjerne de andre etter, sier Hanne.

Runi Børresen, master of philosophy, har hatt ansvaret for å analysere tallene fra den norske delen av Verdens helseorganisasjons undersøkelse. Hun er bekymret over det dårlige selvbildet til norske tenåringsjenter, men legger samtidig til at resultatene kan gi et noe feilaktig bilde.

- Når 24 av 27 jenter i en klasse ikke vil ha svømming, tviler jeg på at det er fordi 24 er redde for å vise fram kroppen sin. Da tror jeg heller at man har enkelte ledertyper i klassen som påvirker de andre til å mene det samme som de selv gjør, sier Børresen.

SIER NEI:- Ikke engang en runde i klesbutikkene får oss til å spise mindre, sier Mona Widnes og Gro Lund (t.v).