Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En av fem briter tror Svarte Orm og Sherlock Holmes var virkelige

Mens mange tror Che Guevara og Florence Nightingale var oppdiktet.

OPPDIKTET: 20 prosent av de spurte britene tror Svarte Orm (t.h.), i Rowan Atkinsons skikkelse, var en historisk person - på tross av at de fire sesongene av TV-serien foregikk i vidt forskjellige tidsaldrer. Her sammen med sin følgesvenn Baldrick (Tony Robinson). Foto: BBC
OPPDIKTET: 20 prosent av de spurte britene tror Svarte Orm (t.h.), i Rowan Atkinsons skikkelse, var en historisk person - på tross av at de fire sesongene av TV-serien foregikk i vidt forskjellige tidsaldrer. Her sammen med sin følgesvenn Baldrick (Tony Robinson). Foto: BBC Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En av fem briter tror at oppdiktede figurer som Miss Marple, Sherlock Holmes og Edmund Blackadder (Svarte Orm) var virkelige historiske personer - mens mange tror at virkelige personer som Che Guevara, Jesse James og Florence Nightingale var oppdiktet, skriver den britiske tabloiden Daily Mail.

Spør om fantasifigurer Tallene kommer fram i en uhøytidelig undersøkelse spørrenettstedet Ask Jeeves har gjennomført blant 1000 personer. Der kommer det også fram at et ikke ubetydelig antall briter tror Supermanns alter ego Clark Kent og Indiana Jones var virkelige.

Nettstedet bestilte undersøkelsen etter å ha merket en økning i antallet brukere som spør etter biografier og andre detaljer, som familietrær, om oppdiktede personer.

En av tre i undersøkelsen gir Hollywood skylda for forvirringen, siden historiske dramaer presenteres som faktiske. Andre tilskriver det moderne menneskets besettelse av kjendiser årsaken.

- Rettferdiggjort Ask Jeeves' talskvinne Nadia Kelly understreker at enkelte tilfeller av forvirring er mer opplagte enn andre, og muligens rettferdiggjort.

- Mange hadde nok ikke hørt om Erin Brockovich før filmen (med Julia Roberts, red.anm.) kom, sier hun.

- Og Sherlock Holmes er blitt gitt slik karakterdybde i så vel film som på TV at mange tror han en gang var en virkelig detektiv.

Men hun legger til:

- Det er sjokkerende at noen ville tro at det virkelig fantes en Edmund Blackadder.

VIRKELIG: Hele 34 prosent av de spurte tror Florence Nightingale (1820-1910) er en oppdiktet person. Foto: PA/EPA/SCANPIX
VIRKELIG: Hele 34 prosent av de spurte tror Florence Nightingale (1820-1910) er en oppdiktet person. Foto: PA/EPA/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media