Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En av fem opplever at kollegaen blir utnyttet

- Oppsiktsvekkende høye tall, mener Arbeidstilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 22 prosent av nordmenn i privat sektor har opplevd eller mistenker at østeuropeiske arbeidstakere utnyttes i bransjen de jobber i.

Det kommer fram av en undersøkelse som er utført blant 1900 nordmenn på vegne av Arbeidstilsynet, og som ble lagt fram i dag.

- Det er oppsiktsvekkende høye tall når en tenker på at de det gjelder får dårligere lønn og har dårligere sikkerhet enn sine norske kollegaer, sier Ingrid Finboe Svendsen, direktør i Arbeidstilsynet.

- Vi har sett en bedring, men vi ser at det fortsatt er store utfordringer, sier hun.

24 bedrifter stanset

Forholdene er verst i bygg- og anleggsbransjen.

Der har 45 prosent opplevd eller mistenker sosial dumping.

Arbeidstilsynet utførte mellom 4. og 15. februar i år et landsomfattende 269 tilsyn i 241 virksomheter. Da måtte 24 av dem stanses, mens det ble gitt 488 reaksjoner.

ARBEIDSTILSYNET-DIREKTØR: Ingrid Finboe Svendsen mener oppsiktsvekkende mange opplever sosial dumping. Arkivfoto: Henning Lillegård/Dagbladet
ARBEIDSTILSYNET-DIREKTØR: Ingrid Finboe Svendsen mener oppsiktsvekkende mange opplever sosial dumping. Arkivfoto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

De tilsvarende tallene er 33 prosent for primærnæringene og 28 prosent for transportnæringene.

Samtidig tror tre av fire at øst-europeiske arbeidstakere får vesentlig dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn sine norske kolleger. Tre av fem tror det kan føre til økte klasseforskjeller i Norge.

Flest i Rogaland

Arbeidstilsynets undersøkelse viser at det nå er østeuropeiske arbeidsinnvandrere i hele landet. Mest er det i Rogaland der 39 prosent har en eller flere kollegaer med østeuropeiske bakgrunn, fulgt av Oslo med 34 prosent.

Det er også i Rogaland flest har kjennskap til sosial dumping, med 28 prosent.

- Vi bruker mest ressurser i de områdene der det er flest arbeidsinnvandrere. Samtidig har vi vært opptatt av å ha et likt opplegg i hele landet, slik at vi kan få stoppet ting før det går for langt, sier Ingrid Finboe Svendsen til Dagbladet.no.

SOSIAL DUMPING: 78 prosent mener mangelfull innkvartering eller dårlige boforhold, som i dette tilfellet Arbeidstilsynet i Oslo avdekket i 2007, er sosial dumping.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media