ENGASJERER: Folkebevegelsen holder demonstrasjon for lokalsykehusene utenfor stortinget. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
ENGASJERER: Folkebevegelsen holder demonstrasjon for lokalsykehusene utenfor stortinget. Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer

En av fem påvirket av lokalsykehusdebatten

En av fem velgere lar debatten om lokalsykehusene påvirke hvilket parti de vil stemme på i årets fylkes- og kommunevalg. Dette til tross for at det er staten som er beslutningstaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meningsmålingen viser også at det er velgere som stemmer Frp som er mest opptatt av lokalsykehussakene i årets lokalvalg, skriver Nationen.

Totalt svarer 69,1 prosent nei på spørsmålet om lokalsykehusdebatten påvirker stemmegivningen ved årets lokalvalg, men likevel svarer så mange som 20,3 prosent ja på det samme spørsmålet.

- Debatten om lokalsykehusene er viktig for folk fordi den kan oppleves som en liv-eller-død-sak. Velgerne kan da bruke valget til å gi en klar melding til politikere som de mener truer sykehuset deres, sier stipendiat ved Universitetet i Bergen, Hilmar Langhelle Mjelde.

Han tror at debatten om lokalsykehusene kan få lokale utslag i enkelte kommuner, og viser til at Ap i Molde kollapset etter at helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) utsatte byggingen av nytt sykehus.

I DEBATT: Det ble debatt om lokalsykehusene på TV denne uka. Her fra venstre: ordfører i Eid Kommune Alfred Bjørlo (V), Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H) og Bård Vegard Solhjell (SV). Foto: Anita Arntzen
I DEBATT: Det ble debatt om lokalsykehusene på TV denne uka. Her fra venstre: ordfører i Eid Kommune Alfred Bjørlo (V), Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H) og Bård Vegard Solhjell (SV). Foto: Anita Arntzen Vis mer

- I Kristiansund ligger Ap an til å gjøre et kjempevalg, sier Mjelde.

Det er i Nord-Norge flest svarer ja på spørsmålet med 24,1 prosent, altså nesten hver fjerde velger, mens nei-andelen er størst på Vestlandet, der 76,2 prosent svarer nei.

28 prosent av Frp-velgerne sier i meningsmålingen at debatten om lokalsykehus vil påvirke deres partivalg. I Sp sier 26 prosent det samme, mens SV- og Ap-velgerne er minst opptatt av sykehusspørsmålet, med henholdsvis 11,90 prosent og 15,90 prosent.

(NTB)