En av fem tror ikke på menneskeskapte klimaendringer

Og fire av ti Frp-velgere tror ikke på FNs påstand.

 KLIMAENDRINGER:  Jorda varmes opp i rekordfart. Den globale temperaturen vi opplever nå har ikke vært høyere på over 4000 år, har en gruppe forskere funnet ut, ifølge The Independent. Foto: AFP / NASA
KLIMAENDRINGER: Jorda varmes opp i rekordfart. Den globale temperaturen vi opplever nå har ikke vært høyere på over 4000 år, har en gruppe forskere funnet ut, ifølge The Independent. Foto: AFP / NASAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver femte nordmann og fire av ti Frp-velgerne tror ikke på FNs klimapanels påstand om at klimaendringene er forårsaket av mennesker.

Det viser en meningsmåling InFact har gjort for VG etter at FNs klimapanel (IPCC) i forrige uke la fram andre del av klimapanelets femte hovedrapport - om virkninger av klimaendringer på mennesker, samfunn og natur.

I alt mener 59,5 prosent klimaendringene er menneskeskapte, mens 19,9 prosent sier nei.

Av de spurte som oppgir at de stemmer Frp, svarer 40,9 prosent at de ikke tror klimaendringene er menneskeskapte, mens 32,1 prosent av Frp-erne svarer at de mener endringene er det.

For de andre partiene er holdningen motsatt: 88 prosent av Venstres velgere mener klimaproblemene er menneskeskapte, i Ap er andelen 66,5 prosent og i Høyre 57,8 prosent.

I alle aldersgrupper er det et solid flertall som mener klimaendringene har bakgrunn i menneskelig aktivitet, men de yngste og eldste er mest i tvil.

Frp-leder Siv Jensen fornekter ikke forskningen, men balanserer sitt syn:

- Frp forholder seg til at forskning viser at menneskelig aktivitet påvirker klimaet, men understreker samtidig at det hersker stor usikkerhet om hvor mye dette utgjør i forhold til naturlige klimavariasjoner, sier hun til VG.

(NTB)