Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En av fem unge sliter psykisk

Fire til sju prosent trenger profesjonell hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (ANB): En ny undersøkelse viser at hver femte ungdom kjenner en jevnaldrende som sliter psykisk, og at unges oppfatning av psykiatri er preget av mange myter. Det avdekker en spørreundersøkelse som er gjennomført på vegne av Sosial- og helsedirektoratet.

Direktoratet mener 20 prosent av tenåringene opplever å ha psykiske plager, mens 4 - 7 prosent trenger profesjonell hjelp.

Undersøkelsen er en del av et nytt undervisningsopplegg, Psykisk helse i skolen, rettet mot elever i ungdomsskolen og videregående.

– Vi er opptatt av at unge skal få mer kunnskap om psykiske lidelser, slik at de lettere vet forskjell på hva som er vanlige problemer og hva som er psykiske plager. For eksempel skal de kunne skille mellom kjærlighetssorg og depresjon, eller eksamensnerver og angst, sier Mari Trommald, som er prosjektdirektør for opptrappingsplanen, til Aftenposten.

Gjennom undervisningsprogrammet dukker psykisk helse opp i flere fag som norsk, engelsk, og kroppsøving, og det blir også tilbudt et eget valgfag. Elevene skal lære gjennom tradisjonell undervisning, rollespill og foreldremøter. Også lærerne skal kurses.– Lærere er alltid interessert i å hjelpe, men svært mange vet lite om hva de skal se etter, og hvordan de kan bidra, sier Trommald.

Hele Norges coronakart