Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En av fem vurderer Rødt i sjokkmåling

Rekordmange ser på Rødt som et alternativ ved høstens valg, viser fersk måling. Karl Marx ser ut til å overleve i prinsipprogrammet under helgas landsmøte.

SYKLER FRAM: Partileder Bjørnar Moxnes og Rødt har god fart på målingene fram mot høstens valg. Denne uka samler Moxnes partiet sitt til det største landsmøtet de noen gang har hatt. Foto: Bjørn Langsem
SYKLER FRAM: Partileder Bjørnar Moxnes og Rødt har god fart på målingene fram mot høstens valg. Denne uka samler Moxnes partiet sitt til det største landsmøtet de noen gang har hatt. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Først trodde jeg ikke helt på det, det sier en formsterk Rødt-leder Bjørnar Moxnes, som flyr høyt på alle målinger inn mot partiets landsmøte i helga.

For å sjekke velgerpotensialet for eget parti har Rødt bedt meningsmålingsinstituttet Ipsos spørre velgerne om Rødt er et alternativ for dem, uavhengig av hva som er deres nåværende parti.

Hele 19 prosent av befolkningen svarer «ja» på spørsmålet, 70 prosent «nei» og 10 prosent «vet ikke».

- Det er helt eventyrlig gode tall og viser at Rødt har et enormt potensial, mye større enn vi har hentet ut så langt. Det er veldig oppmuntrende, sier Rødt-lederen optimistisk.

30 prosent i Oslo

I Oslo er tallene enda sterkere for de røde – 30 prosent sier Rødt er et aktuelt alternativ i høstens kommune- og fylkesvalg, i Ipsos-målingen.

Til sammenlikning fikk Rødt 2,4 prosent av stemmene ved stortingsvalget i 2017, og 2 prosent ved forrige kommunevalg.

Valgforsker Bernt Aardal toner derimot ned betydningen av denne målingen

- Jeg tror en skal ta denne type måling med en stor klype salt, sier han.

- Det er i utgangspunktet et ekstremt høyt tall, men man mister sammenlikningsgrunnlaget. Det bør ikke sammenliknes med hva de har fått til ved andre valg, men hva velgerne ville svart på andre partier, og det har vi ikke her, minner han om.

image: En av fem vurderer Rødt i sjokkmåling

Han er derimot enig i at partiet ligger an til et godt valg.

- Målingen kan være en indikasjon på at de er litt mer inne i varmen enn tidligere. Vi ser på de nasjonale målingene også at de kan ligge an til å gjøre sitt beste valg noensinne, men at potensialet er opp mot hver femte velger har jeg vanskelig for å tro, sier han.

Ny generasjon

ordinære meningsmålinger har Rødt i vår ligget på 4 -5 prosent, og på det beste 9 prosent i Oslo. Dette er også sterke tall.

- Vi har bygd stein på stein fra 2012, da en ny generasjon tok over i Rødt. Vi satte kamp mot Forskjells-Norge først, og vi har prioritert å styrke båndet til fagbevegelsen systematisk over hele landet, sier Rødt-lederen om medvinden.

Han tror også Rødt har bevist at de står for handlekraft, og peker blant annet på at de fremmet mistillitsforslaget førte til at Sylvi Listhaug trakk seg som justisminister for litt over et år siden.

- Da du ble valgt inn på Stortinget sa du at ditt mål var å bli kvitt Listhaug. Er det igjen blitt viktigste mål nå som Listhaug er tilbake i regjering?

- Nei, mitt hovedmål er å gjøre et rekordgodt kommunevalg. Vi vil over sperregrensa både nå og ikke minst i 2021 og trekke norsk politikk i riktig i retning i kampen mot barnefattigdom, økende forskjeller og profitt i velferden.

«Demokratisk revolusjon»

Rødt åpner sitt landsmøte på Alnabru i Oslo torsdag. Partiets strategi fram til 2026 skal vedtas, det samme skal et nytt prinsipprogram.

I programkomiteens forslag til nytt program, tas det til orde for en «demokratisk revolusjon». Målet er å bekjempe kapitalismen, og innføre et klasseløst samfunn, der grunnprinsippet er «yte etter evne, få etter behov». «Det var dette Karl Marx kalte kommunisme.», heter det i utkastet.

- Tror du de som nå vurderer Rødt egentlig vet hva dere står for?

- Rødts program må være det mest kjente og gjennomdiskuterte av alle programmene i Norge. Jeg tror alle har fått med seg at Rødt ønsker sosialisme og er mot kapitalisme. Mange av de 19 prosentene som vurderer Rødt er nok nysgjerrige på prosessen som nå pågår og hva resultatet av prinsipprogramfornyelsen blir. Jeg tror de vil lese det med stor interesse når det er vedtatt neste søndag, sier han.

- Men hvorfor trenger vi en revolusjon? Er ikke Norge et at de landene i verden som fungerer best?

- Jo, takket være arbeiderbevegelsens kamp gjennom hundre år. Målet har hele veien har vært sosialisme, et samfunn der demokratiet gjelder også innenfor økonomien og ikke stanser ved fabrikkportene som i dag. Den arven, som Arbeiderpartiet for lengst har forlatt, fører vi videre. Et samfunn med fortsatt velferdsstat, mindre forskjeller og mindre makt til den økonomiske eliten lar seg ikke løse innenfor rammene av systemet. Derfor ønsker vi grunnleggende endringer for å sikre mest mulig likhet og frihet for alle.

- Kapitalismen ikke endestasjonen

- Når du ser på historien, viser ikke den at kontrollert kapitalisme er best egent til å tøyle makt?

- Det er mye bedre enn despotiske føydalsamfunn som også kaller seg kommunistiske, som Sovjet og Kina. Det er bedre med kapitalisme enn all makt i ett part som vi så i disse regimene som Rødt for lengst har tatt utvetydig avstand fra. Men det er ikke det vi tar til orde for, vi tar til orde for et sosialistisk samfunn med mye mer demokrati, sier Moxnes.

- Kapitalismen lar seg ikke tøyle. Noen få enkeltpersoner har like mye rikdom og velstand som den fattigste halvdelen på kloden vår. Det er mer enn nok mat til å brødfø alle, likevel går millioner sultne til sengs hver dag. Det er fordi kapitalismen er et system som samler makt og rikdom hos de få, og fattigdom og avmakt hos de mange. Jeg tror menneskeheten kan bedre enn dette. Kapitalismen er ikke historiens endestasjon. Demokratiet har brakt oss langt, og skal bringe oss lenger. Da må vi også få demokratiet over i økonomien, som i dag er demokratifri sone.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!