En av fire bedrifter vurderer nedbemanning

Ifølge ny undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En av fire bedrifter innen tjenestesektoren planlegger nedbemanning. Hver tiende medlemsbedrift i HSH frykter at de må legge ned virksomheten.

Tallene kommer fram i en undersøkelse HSH (Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon) har gjennomført blant medlemsbedriftene sine innen varehandel og annen tjenestevirksomhet.

Tjenestesektoren sysselsetter over en million arbeidstakere her i landet.

Nullvekst

Etter den siste undersøkelsen, som ble presentert tirsdag, har HSH justert ned prognosene sine og venter nullvekst for tjenestesektoren i 2009.

- Det ser ikke ut til at rentenedgangen har gitt våre bransjer noe løft. Tilbakemeldingene fra bedriftene går ut på at etterspørselen er svak, sier administrerende direktør Vibeke H. Madsen i HSH.

Hun er opptatt av at regjeringen nå bør følge utviklingen nøye også i tjenestesektoren og komme med tiltak som kan løfte sektoren.

- Regjeringen har stimulert andre sektorer med krisepakker. Tjenestesektoren er vant til å klare seg selv, men situasjonen er så spesiell at vi mener det er på tide med tiltak som også kommer oss til gode, sier Madsen.

Skattelette

HSH tar til orde for at regjeringen må komme med skattelettelser i revidert nasjonalbudsjett

- Vi mener at regjeringen bør øke minstefradraget. Ved å gi skattelettelse til dem som har de laveste lønningene, får de en stimulans til både å spare og bruke litt mer. Det tror vi vil ha en god psykologisk effekt, sier Madsen til NTB.

Undersøkelsen som HSH la fram tirsdag, viser at det er liten optimisme i tjenestenæringen. Innen varehandelen er det flere bransjer som sliter, det samme gjelder tjenesteyting som IT- og servicetjenester. Madsen er spesielt bekymret for reiselivsnæringen, som venter nedgang i antall turister til Norge. Samtidig krymper det innenlandske markedet fordi folk reiser mindre og spiser mindre ute.

Ledighet

Madsen frykter at arbeidsledigheten kommer til å øke raskt i tjenestesektoren framover.

Anslagene fra i fjor høst gikk ut på at 20.000 - 30.000 ansatte kunne miste jobbene. Disse anslagene står fast. Undersøkelsen viser at krisepakken for bygg- og anlegg foreløpig ikke har virket i særlig grad for HSH-bedriftene.

Mange bedrifter ventet til over jul med oppsigelser, men nå er det frykt for at ledighetstallene vil øke sterkt framover.

- Derfor er det viktig at myndighetene stimulerer den innenlandske etterspørselen. Vi kan ikke vente drahjelp fra andre land i år, sier Madsen.


(NTB)

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer