En av fire er utro

Kvinner oppgir spenning og bekreftelse som årsak til utroskap, menn at det er et resultat av at forholdet ikke er bra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er hovedfunnene i en stor undersøkelse om utroskap gjennomført ved Universitetet i Oslo. Over 400 studenter har svart på undersøkelsen, som ble gjennomført i vår. Blant de spurte har over 90 prosent vært i et fast forhold med varighet. Blant disse svarer 26 prosent at de har vært utro. Gjennomsnittsalderen er 27.

Professor Per Schioldborg ved Psykologisk institutt har ledet undersøkelsen.

- Dette er tredje gang vi gjennomfører denne undersøkelsen, og hovedfunnene er ganske stabile. Studentene oppgir at de fordømmer utroskap, samtidig er en stor del av studentene utro selv, sier Schioldborg.

Fordømmer utroskap

Utroskap er i de flestes bevissthet forbudt. At det likevel finner sted, forklarer Schioldborg både biologisk og psykologisk.

- Utroskap er «forbudt». Samtidig har unge mennesker høye krav til et parforhold. Når de opplever at de ikke tilfredsstilles, søker mange ut av parforholdet, selv om de vet at det er galt, sier han.

Undersøkelsen viser at mange studenter mener det er galt i det øyeblikk man kysser en annen når man er i et parforhold. De mener også at det har liten betydning om den andre personen har en partner, og konflikt i forholdet er ingen unnskyldning.

- Det er verdt å merke seg at forskjellene mellom kjønnene ikke er store når det gjelder holdninger til utroskap. Det er når man må begrunne sin egen handling at menn og kvinner svarer ulikt, sier Schioldborg.

Flere menn enn kvinner har hatt sidesprang, mens flere kvinner enn menn har hatt forhold på si.

Sjalusiprosjekt

Parallelt med undersøkelsen har psykologiprofessoren jobbet med et stort prosjekt om sjalusi. Instituttet gjennomførte høsten 2000 en undersøkelse som er Norges bidrag i en stor sammenliknende global undersøkelse. Den viser at både menn og kvinner blir mer sjalu dersom partneren har følelser for personen som de har et sidesprang med. Undersøkelsen viser imidlertid at kvinner i større grad enn menn legger vekt på det følelsesmessige ved partnerens utroskap.