En av fire har ikke bestemt seg

750 000 velgere fortsatt i tvil.

MANGE TVILERE: Erna Solberg og Siv Jensen vil gjerne ha Jens Stoltenberg og de rødgrønne ut av regjeringslokalene. Men fortsatt har 750 000 nordmenn ikke bestemt seg for hvilket parti de skal stemme på. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
MANGE TVILERE: Erna Solberg og Siv Jensen vil gjerne ha Jens Stoltenberg og de rødgrønne ut av regjeringslokalene. Men fortsatt har 750 000 nordmenn ikke bestemt seg for hvilket parti de skal stemme på. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

750.000 velgere er fortsatt i tvil om hvilket parti de skal stemme på under mandagens stortingsvalg, viser en fersk undersøkelse.

En av fire velgere vet dermed ennå ikke sikkert hvem de skal stemme på, ifølge Norstats meningsmåling for NRK.

At så mange ennå ikke har bestemt seg, er en ny trend. Tidligere var det tidlig mer opplagt hvem som ville få stemmen din, sier valgforsker Rune Karlsen ved Universitetet i Oslo.

- Det var sterk sammenheng mellom hvem du var og hva du stemte på. Arbeidere stemte på Arbeiderpartiet, folk i embetsverket stemte på Høyre og bønder på Bondepartiet (senere Senterpartiet). Men de store endringene i samfunnet har gjort koblingen mellom parti og velgere svakere, sier valgforskeren.

 

Han sier de som ikke har bestemt seg ennå, i gjennomsnitt er litt yngre enn de som bestemmer seg før valgkampen starter.
Han understreker imidlertid at det for de aller fleste «siste liten-velgerne» står mellom to eller tre partier. Valgkampen bruker de til å få informasjon om alternativene og bestemme seg.

Valgundersøkelsene ved de siste valgene har vist at så mange som 11 prosent av velgerne venter helt til valgdagen med å bestemme seg for hvilket parti de skal gå for. Det betyr at i underkant av 300.000 velgere først hopper ned fra gjerdet når de går inn i stemmeavlukket.

(NTB)