Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En av fire har mer lån enn huset er verdt

For tidlig å friskemelde det amerikanske boligmarkedet.

HARDT RAMMET:  Dette huset i Detroit i Michigan står tomt etter at eierne valgte å forlate hjemmet for å kvitte seg med lånet. Delstaten Michigan er en av dem som ble hardt rammet av kollapsen i boligmarkedet. Foto:   REUTERS/Rebecca Cook
HARDT RAMMET: Dette huset i Detroit i Michigan står tomt etter at eierne valgte å forlate hjemmet for å kvitte seg med lånet. Delstaten Michigan er en av dem som ble hardt rammet av kollapsen i boligmarkedet. Foto: REUTERS/Rebecca Cook Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Boligsalget i USA har smått om senn begynt å ta seg opp etter krakket i boligmarkedet som på mange måter var den utløsende faktoren for finanskrisen.

Nye tall som ble offentliggjort i dag, kan imidlertid tyde på at det er flere problemer i horisonten.

Hele 23 prosent av amerikanere som har huslån, skylder bankene mer enn huset er verdt, ifølge en rapport fra First American CoreLogic.

Totalt har 10,7 millioner amerikanere lån til pipa — og vel så det.

Sank i verdi
I tillegg er det 2,3 millioner amerikanere som har pantsatt 95 prosent eller mer av huset, melder CNN.

Det er det kraftige fallet i boligprisene som gjør at boligenes verdi ikke lenger dekker inn for lånet i mange tilfeller. Tallene følges svært nøye fordi boliger som har negativ belåningsgrav svært ofte ender opp som tvangssalg.

De dårlige lånene finnes først og fremst i Nevada, Arizona, Florida, Michigan og California — fem delstater som har vært spesielt hardt rammet av kollapsen i boligmarkedet.

Ikke som i Norge
Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR kjenner ikke til tilsvarende tall for norske boligeiere, men sier situasjonen i Norge er annerledes.

— Grunnen til at amerikanske husstander har havnet i uføret er at USA har hatt en usedvanlig slepphendt utlånspolitikk, kombinert med et kraftig boligprisfall, mener han.

— Dessuten kan man i USA forlate bolig og dermed gjelden, mens man i Norge er ansvarlig for restgjelden hvis man selger med tap. I Norge er boligprisene høyere enn noensinne i nominelle termer, og bare et par prosent unna toppen i inflasjonsjusterte tall, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media