En av fire har skiftet jobb

De siste to årene har 25 prosent av alle arbeidstakere i Norge skiftet jobb. 37 prosent sier at de har bedre mulighet til selvstendige avgjørelser nå enn for to år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BYTTET JOBB: Erik Tønseth er ikke lenger Kværner-sjef.

Samtidig sier 57 prosent av de har fått nye arbeidsoppgaver siden 1996, og 48 prosent sier de møter høyere kvalitetskrav i jobben. Mens en av fire har byttet jobb innenfor bedriften, har en av fem begynt å jobbe for andre arbeidsgivere. 54 prosent av de spurte har fått nye sjefer, og halvparten har nye redskaper, verktøy og teknologi i jobben.
Forsker Anne Inga Hilsen, en av de ansvarlige for undersøkelsen hos Arbeidsforskningsinstituttet (AFI), er for tiden på en konferanse om temaet på Radisson SAS Plaza Hotel.
Tidligere i dag snakket NTB med direktøren ved AFI, Robert Salomon:
-Omstilling har to sider. På den ene siden innebærer omstillingen nye muligheter, på den andre siden økt usikkerhet og utrygghet. Det siste bildet dominerer, sier han.
Han mener det er paradoksalt at målet om økt fleksibilitet, produktivitet og verdiskapning ofte ikke oppnås når en bedrift omstiller seg.
-Mange ansatte forskanser seg og vokter sitt eget område i en omstillingsprosess. De blir mindre generøse mot kolleger og mindre innstilt på å samarbeide. Det er et stort og viktig dilemma, sier han.
-Omstilling lykkes bedre hvis de tillitsvalgte deltar og er skolert, sier YS-leder Randi Bjørgen, som er lei av å bli fortalt at de ansatte og de tillitsvalgte er et hinder for enhver omstilling i næringslivet. Hun mener det er viktig å være konstruktiv, og sier at YS for eksempel har et mer avslappet forh old til privatisering enn det Norsk Kommuneforbund har.
Undersøkelsen er gjort for AFI av Statistisk sentralbyrå (SSB). Den ble utført i høst og omfatter 1074 arbeidstakere. Den offentliggjøres i Afis delrapport «Arbeidsmiljø og omstilling».