En av fire i Oslo frykter tvangsekteskap

En undersøkelse gjort ved videregående skoler i Oslo viser at hver fjerde jente med muslimsk bakgrunn frykter tvangsekteskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå vil barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim møte jentene og foreldrene.

90 jenter med muslimsk bakgrunn i alderen 16 til 20 år har vært med på undersøkelsen Aslam Ahsan i Ressurssenter for pakistanske barn har gjennomført. Den viser at én av fire jenter er redd for at foreldrene kan komme til å gifte dem bort mot deres vilje.

- Bekymringsfullt, sier Ahsan.

Men undersøkelsen viser også at jentene har stor tillit til foreldrene. Og at 22 av de 90 deltakerjentene er forlovet. 60 prosent av disse er forlovet med fettere som ikke bor i Norge.

- Men her er det ikke tvang inne i bildet. Likevel viser det at den muslimske tradisjonen fortsatt er i hevd, sier Ahsan.

Gjennom organisasjonen Ressurssenter for pakistanske barn har Ahsan møtt mange triste jenter som har blitt giftet bort med tvang.

- Men vi har ikke villet gå inn i enkeltskjebnene. Til det er problemet for betent, forteller han.

Ahsan kom ingen vei overfor det pakistanske miljøet, som nektet for at dette var et problem. Derfor bestemte han seg for å kartlegge hvordan ungjenter selv opplever tvangsekteskap.

- At én av fire jenter tror det er reell fare for å bli utsatt for tvangsgifting er en stor utfordring for miljøet. All erfaring tilsier at tvangsekteskap ikke er vellykket, sier Ahsan.

Politisk rådgiver i Barne- og familiedepartementet Kjell Erik Øie mener funnene er oppsiktsvekkende.