Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En av fire løslatte fengsles på nytt innen tre år

Lavt utdannede har oftere tilbakefall.

MANGE SETTES INN IGJEN: 25 prosent av innsatte blir fengslet på ny innen tre år. 
Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / SCANPIX
MANGE SETTES INN IGJEN: 25 prosent av innsatte blir fengslet på ny innen tre år. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Om lag en fjerdedel av de som blir løslatt, havner i fengsel igjen innen 3 år. De som får seg jobb etter soning har 63 prosent lavere sjanse for tilbakefall enn de som ikke har jobb.

For første gang har en norsk studie beregnet andelen innsatte som havner bak murene igjen etter soning.

Det er forskerne Torbjørn Skardhamar og Kjetil Telle som har koblet registerdata om de innsatte før og under fengselsoppholdet opp mot registerinformasjon om blant annet utdanning og arbeidsmarkedstilknytning etter fengselsoppholdet og i tiden frem til eventuell ny fengsling.

Advolat Heidi Ysen, som har lang fartstid som fast forsvarer i Oslo tingrett, sier til Dagbladet at for henne er ikke dette overraskende tall.

- Det er klart at med et nettverk rundt seg, som en jobb vanligvis innebærer, er de mye lettere å holde seg borte fra kriminelle miljøer. Undersøkelsen viser bare hvor utrolig viktig det er å sette inn ressurser i forhold til rehabilitering. Jeg tror de fleste som har begått kriminelle handlinger, ønsker å bli lovlydige, men det er vanskelig når en ikke har noe annet enn et kriminel miljø å vende tilbake til etter endt soning, understreker Ysen.

Kritiske år
Studien viser at 27 prosent av de innsatte som ble løslatt i 2003, ble fengslet igjen innen utgangen av 2006. Tidspunktet for gjeninnsettelse varierer noe. Drøyt 10 prosent er gjeninnsatt etter ett år, snaut 20 prosent etter to år, om lag 25 prosent etter tre år og nesten 30 prosent etter fire år.

Sannsynligheten for gjeninnsettelse er altså størst i de to første årene etter løslatelsen, og kurven flater deretter ut.

Dette mønsteret kan skyldes at de som er mest tilbøyelige til å begå kriminalitet, begår nye lovbrudd ganske raskt og dermed blir gjeninnsatt etter kort tid. Med tiden vil den gjenværende gruppen i stadig større grad bestå av personer med mindre «kriminalitetstilbøyelighet».

Man kan imidlertid også tenke seg andre forklaringer, for eksempel at løslatte som unnslipper politiets spesielle årvåkenhet rett etter løslatelsen, har mindre sannsynlighet for å bli tatt på et senere tidspunkt.

Menn
Studien viser at noen fengsles oftere på nytt enn andre:

• Etter ett år har 11 prosent av mennene og seks prosent av kvinnene blitt fengslet på nytt.

• Personer med lav utdanning blir i større grad fengslet på nytt enn de som har minst fullført videregående skole. Etter ett år har 14 prosent av de lavt utdannede blitt fengslet på nytt sammenliknet med drøyt fem prosent blant dem med mer utdanning.

• De som har sonet en lang dom, har også høyere sannsynlighet for å bli fengslet på nytt. Imidlertid finner forskerne ingen forskjell mellom personer uten innvandrerbakgrunn og innvandrere eller barn av innvandrere.

• Med unntak av at personer over 35 år i mindre grad blir fengslet på nytt, er det ingen klar sammenheng mellom alder ved løslatelsen og ny fengsling.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media