Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En av fire nordmenn åpner sine hjem

Et stort flertall mener vi skal hjelpe flyktningene, også ved ved å ta dem inn til Norge. En fjerdedel av det norske folk sier også ja til å åpne sine hjem for kosovoalbanske flyktninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Kjell Magne Bondevik har sagt at det kan bli aktuelt å be nordmenn åpne sine hjem for kosovoalbanske flyktninger. Markeds- og Mediainstituttet (MMI) har på oppdrag fra Dagbladet spurt det norske folk om de er villige til dette. 25 prosent svarer ja, 63 prosent svarer nei. Det er verd å merke seg at alle som har svart ja, men vi har ikke plass, eller har tatt andre forbehold, har havnet i nei-kategorien. Ja-kategorien er derfor uten forbehold.

- Dette er høye tall og det er positivt. Det å være villig til å få flyktningene så tett innpå livet, er en veldig konkret måte å hjelpe på, er statsminister Kjell Magne Bondeviks kommentar til Dagbladet undersøkelse.

Han understreker at privat bosetting ikke vil være mulig å få til før på litt lengre sikt.

KrF på 4. plass

- Nå plasserer vi flyktningene primært i asylmottak blant annet av helsemessige årsaker. Siden, når de skal ut i kommunene, vil det være mulig å også ta i bruk privat innkvartering, sier han.

SV- og RV-velgere er de mest sjenerøse, med henholdsvis 57 og 43 prosent ja. KrF-velgerne har en ja-prosent på bare 34. Mens en av fem Frp-velgerne sier ja til å åpne sine hjem for flyktningene.

- Jeg konstaterer at noen ligger over KrF. Det er likevel høye tall og blant KrF-velgerne er det flere som sier de er positive enn gjennomsnittet i befolkningen, sier Bondevik.

Blant hjelpeorganisasjonene er det delte meninger om folks villighet til å ta imot flyktninger.

- At nordmenn flest ikke vil ha ukjente flyktningfamilier med et annet språk og en annen kultur og religion boende hos seg, synes jeg ikke er merkelig, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Halle Jørn Hansen .

- Dette signaliserer neppe en generell uvilje, men kanskje en viss uro overfor det fremmede, sier han, uten å legge skjul på at han er litt skuffet.

Det er ikke generalsekretær i Flyktningerådet, Ola H. Metliaas:

- Dette er virkelig oppmuntrende tall. Når så mange som 25 prosent sier ja til å ha flyktninger boende, hvor mange ville ikke da sagt ja til å gå inn i en fadderordning for flyktningene, sier en fornøyd Metliaas.

Forstandige folk

MMI har også spurt folk hva de synes er viktigst at Norge satser på; å ta imot flyktninger hit til landet, å hjelpe flyktningene i nabolandene eller å gjøre begge deler. 66 prosent vil gjøre begge deler. Fem prosent svarer at Norge bare bør ta flyktninger til Norge, mens en fjerdedel mener vi bare bør gi hjelp til flyktninger som har flyktet til Jugoslavias naboland.

Et flertall av Frp-velgerne mener det siste.