Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En av fire ønsker republikk

Aldri har færre støttet monarkiet. En fersk meningsmåling viser at monarkiets popularitet nå er på et historisk lavmål. Mange legger mye av ansvaret på kongebarna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Monarkiet har hatt en jevn oppslutning over 80 prosent i alle år etter 1945. Men nå går pila nedover. I en meningsmåling som er utført av MMI på oppdrag fra Dagbladet, støtter bare 59 prosent av befolkningen kongedømmet. 23 prosent vil ha republikk. I januar ønsket bare 13 prosent det samme.

Målingen er den første omfattende målingen som er gjort siden forholdet mellom prinsesse Märtha Louise og forfatteren Ari Behn ble kjent.

- Dette er oppsiktsvekkende tall - ikke minst fordi oppslutningen om republikk aldri har vært større, mener statsviter Kristin Taraldsrud Hoff i MMI.

MMI har det siste året utført flere meningsmålinger for Dagbladet. I mai i fjor, da kronprins Haakon bekreftet forholdet til Mette-Marit Tjessem Høiby, svarte hele 71 prosent av de spurte at de foretrekker et kongedømme framfor republikk. Siden har oppslutningen rast på meningsmålingene:

Bekymret

67 prosent støttet kongedømmet da samboerskapet mellom de to ble kjent, mens 66 prosent ga kongedømmet sin støtte etter forlovelsesdagen 1. desember.

Forholdet mellom Mette-Marit og kronprins Haakon har uten tvil satt fart på monarkidebatten. Også prinsesse Märtha Louises forhold til forfatteren Ari Behn har vært en anledning for republikanerne til å komme på banen.

Dagbladet kjenner til at meningsmålingene blir debattert på Slottet og i kongefamilien. På Slottet er man bekymret dersom også de neste meningsmålingene viser rekordlav støtte til monarkiet.

- Vi tar alle meningsmålinger til etterretning. Kongefamilien er glad for at monarkiets posisjon i samfunnet debatteres, er alt hoffsjef Lars Petter Forberg ved Slottet vil si om den oppsiktsvekkende målingen. Den nystartede foreningen For Republikk i Norge mottar meningsmålingen med åpne armer. - Dette er jo strålende. Debatten er på riktig vei. Jeg tror det er flere og flere som skjønner at denne styreformen ikke passer. Fokuset på kongebarnas kjærlighetsliv har vært med på å sette spørsmålet om kongedømmet på dagsorden, sier Bernt Nilsen, leder i organisasjonen For Republikk i Norge. Visepresidenten på Stortinget støtter fortsatt monarkiet.

- Kongebarna har ansvar

- Målingen viser at kongedømmet fortsatt står sterkt. Pressen må ta skylda for mye av nedgangen på grunn av alle de negative oppslagene, men kongebarna har også et ansvar for å bidra til fortsatt støtte til kongedømmet, sier Hans J. Røsjordet (Frp).

Statsviter Kristin Hoff i MMI mener at det ikke er tvil om at den store oppmerksomheten rundt kongebarna er mye av årsaken til den lave oppslutningen om monarkiet.

- Mye av årsaken er kongebarnas opptreden slik den blir framstilt i media. Det viktigste er at vi nå virkelig får den konstitusjonelle siden av debatten. Men jeg regner med at tilslutningen til monarkiet kommer til å øke når kronprinsen og Tjessem Høiby gifter seg, sier Hoff.

- Ingen folkeavstemning

Meningsmålingen Dagbladet kan presentere i dag, er utført etter at det nære forholdet mellom prinsesse Märtha Louise og Ari Behn ble kjent gjennom Dagbladet. Den er også foretatt etter at media fokuserte på Ari Behns dop-flørt på TV. 1004 personer i et representativt utvalg av folket er spurt.

I en annen meningsmåling, som offentliggjøres i dag i ukebladet Se og Hør, er imidlertid oppslutningen til monarkiet 66 prosent. 22 prosent vil ha republikk. Den ble imidlertid utført før debatten raste rundt Ari Behn.

Høyre-leder Jan Petersen sier til Dagbladet at meningsmålingene fortsatt viser et solid flertall for monarkiet. - Monarki-spørsmålet har alltid vært debattert, mener Petersen.

- Er det på tide med en folkeavstemning?

- Disse tallene gir ikke grunnlag for det, svarer Høyre-lederen.

KONGEPARET:Kong Harald og dronning Sonja.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling