En av fire ønsker republikk

Aldri har færre støttet monarkiet. En fersk meningsmåling viser at monarkiets popularitet nå er på et historisk lavmål. Mange legger mye av ansvaret på kongebarna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Monarkiet har hatt en jevn oppslutning over 80 prosent i alle år etter 1945. Men nå går pila nedover. I en meningsmåling som er utført av MMI på oppdrag fra Dagbladet, støtter bare 59 prosent av befolkningen kongedømmet. 23 prosent vil ha republikk. I januar ønsket bare 13 prosent det samme.

Målingen er den første omfattende målingen som er gjort siden forholdet mellom prinsesse Märtha Louise og forfatteren Ari Behn ble kjent.

- Dette er oppsiktsvekkende tall - ikke minst fordi oppslutningen om republikk aldri har vært større, mener statsviter Kristin Taraldsrud Hoff i MMI.

MMI har det siste året utført flere meningsmålinger for Dagbladet. I mai i fjor, da kronprins Haakon bekreftet forholdet til Mette-Marit Tjessem Høiby, svarte hele 71 prosent av de spurte at de foretrekker et kongedømme framfor republikk. Siden har oppslutningen rast på meningsmålingene:

Bekymret

67 prosent støttet kongedømmet da samboerskapet mellom de to ble kjent, mens 66 prosent ga kongedømmet sin støtte etter forlovelsesdagen 1. desember.

Forholdet mellom Mette-Marit og kronprins Haakon har uten tvil satt fart på monarkidebatten. Også prinsesse Märtha Louises forhold til forfatteren Ari Behn har vært en anledning for republikanerne til å komme på banen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer