En av fire sørafrikanske menn har voldtatt

- Landet mangler forbilder, sier Sør Afrika-ekspert.

VINNER IKKE FRAM: Få voldtekter blir anmeldt i Sør-Afrika, og av disse fører bare sju prosent til dom. Denne kvinnen demonstrerer for å skaper oppmerksomhet rundt problemene kvinner og voldtektsofre møter når de søker rettferdighet gjennom rettsapparatet. Foto: AP Photo/Obed Zilwa
VINNER IKKE FRAM: Få voldtekter blir anmeldt i Sør-Afrika, og av disse fører bare sju prosent til dom. Denne kvinnen demonstrerer for å skaper oppmerksomhet rundt problemene kvinner og voldtektsofre møter når de søker rettferdighet gjennom rettsapparatet. Foto: AP Photo/Obed ZilwaVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): En av fire menn i Sør-Afrika innrømmer å ha voldtatt, og mange har voldtatt mer enn ett offer.

Dette kommer fram i en undersøkelse om voldtekt og hiv utført av landets medisinske forskningsråd, skriver The Guardian.

De 1738 mennene som deltok i spørreundersøkelsen svarte elektronisk på spørsmålene og var garanterte anonymitet, og med denne metoden ble svarene var uvanlig ærlige.

Stor frustrasjon
Sør Afrika-ekspert Liv Tørres trekker frem flere grunner til landets dystre voldtektstall.

- Voldtektstallene har jo vært styggelige høye i Sør Afrika, og jeg tror også det er viktig å nevne at terskelen for vold generelt er gått betraktelig ned de siste ti femten åra. Fattigdom, arbeidsledighet samt en stigene frustrasjon over landets situasjon. Det er høyere fattigdomstall nå enn da demokratiet ble innført, sier Tørres.

Liv Tørres forteller om et land der ungdom går rett ut fra skolen og inn i arbeidsledighet, og en nasjon som med store uinnfridde forventninger til et demokratisk styresett.

Sliter med korrupsjon og manglende forbilder
Sør-Afrika er et av landene hvor det i gjennomsnitt skjer flest voldtekter. Bare noen få blir anmeldt, og bare sju prosent av de anmeldte fører til dom.

- Politiet i Sør Afrika sliter med lave lønninger og korrupsjon, og man vet at det er en underrapportering av voldtekt og vold generelt, sier hun.

Samtidig som Sør Afrika sliter med voldsbølger, voldtekt, arbeidsledighet og stor fattigdom, mener Tørres det er viktig for landets politikere å ta skikkelig tak i de holdningene som eksisterer.

President Zuma selv siktet for voldtekt
- Sør Afrika sliter med manglende forbilder, bare se på Jacob Zumas uttalelser da han selv var siktet for voldtekt. Det bidro ikke akkuret til å endre en allerede eksisterende machokultur.

Landets nå sittende president Jacob Zuma, var i 2006 siktet i en voldtektssak mot en 31 år gammel kvinne. Kvinnen var hivsmittet, noe Zuma selv visste om, men uttalte i rettsaken at han trodde det var mindre sjanse for menn å bli smittet med hiv. Han forklarte også at han dusjet for å ikke bli hivsmittet.

- Zumas uttalelser i forbindelse med rettsaken gir jo uttrykk for et holdningsproblem, sier Tørres.

Domstolen frikjente Zuma for anklagene og mente samleiet var frivillig.

Tre av fire voldtok for første gang i tenåra
Det kom også frem i undersøkelsen at det er dobbelt så stor sannynlighet for at en mann som utøver fysisk vold mot kvinner er HIV-positiv som at en mann som ikke gjør slikt er det.

Videre i undersøkelsen kommer det frem at av de som deltok svarte 28 prosent at de hadde voldtatt en kvinne eller jente, og tre prosent sa de hadde voldtatt en mann eller gutt. Omtrent halvparten av voldtektsmennene sa de hadde voldtatt mer enn én gang, og 73 prosent hadde voldtatt for første gang før de fylte 20 år.

Tre av fire voldtektsmenn voldtok for første gang mens de var tenåringer, og en av tjue menn innrømmer å ha voldtatt en kvinne eller jente det siste året.

KREVER RETTFERDIGHET: En yngre sørafrikansk demonstrant. Foto: AP Photo/Obed Zilwa
KREVER RETTFERDIGHET: En yngre sørafrikansk demonstrant. Foto: AP Photo/Obed Zilwa Vis mer