Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En av fire vil ikke leie ut til innvandrere

... Bare i teorien er vi positivt innstilt til innvandrere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En ny MMI-undersøkelse fastslår at nordmenn er positivt innstilt til innvandrere - i teorien. Men i saker som står oss nært kommer skepsisen fram.

For 77 prosent av befolkningen har det ingen betydning hvor taxisjåføren kommer fra.

Samtidig sier 39 prosent seg helt eller delvis enig i at de ville mislike det dersom barna deres skulle gått på en skole der mer enn halvparten av elevene har innvandrerbakgrunn.

Og 25 prosent ville ikke leid ut boligen sin til en innvandrer.

- Jo nærmere ting kommer, jo mer øker skepsisen; når vi kommer til skole og bolig blir det mer komplisert enn å ta taxi. Folk gir ikke uttrykk for så mye rasisme selv, men svært mange mener at andre er rasistiske. For eksempel mener om lag 50 prosent at boligprisene vil synke i et område med mange innvandrere. Samtidig vet vi at underrapportering er et generelt problem i slike holdningsundersøkelser, så vi må ta høyde for at det kan være et sprik mellom folks holdninger og atferden deres, sier forsker Jon Rogstad ved Institutt for samfunnsforskning.

Tallene fra MMI-undersøkelsen presenteres på et seminar i dag.

Gutta blir taperne

6 av 10 nordmenn tror Norge vil ha mer enn en halv million innvandrere fra land utenfor Norden om 15 år. I dag bor det om lag 300.000 i landet.

POSITIVE I TEORIEN:... Men 50 prosent tror boligprisen vil synke i et område med mange innvandrere. Her fra Grønland i Oslo. Illustrasjonsfoto: Scanpix
POSITIVE I TEORIEN:... Men 50 prosent tror boligprisen vil synke i et område med mange innvandrere. Her fra Grønland i Oslo. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer

- Det er i forhold til arbeidslivet at den største utfordringen ligger. Det er ikke nødvendigvis så mye av den «harde» rasismen i arbeidslivet, men mange har en «jeg skulle gjerne gjort det, men tar ikke sjansen»-holdning til det å ansette innvandrere. Jeg tror at mange innvandrere vil komme inn i arbeidslivet framover i relativt lavt betalte jobber, mens utfordringen blir å gjøre karriere. Der vil mange møte glassvegger og glasstak som det er vanskelig bryke gjennom, sier Rogstad.

Han mener at også medias ensidige negative fokusering på innvandrere kan føre til at det blir vanskeligere å få flere i topp-stillinger.

- Når unge innvandrere leser avisa og får inntrykk av at de kommer til å ende opp som taxi-sjåfører eller vaskehjelper uansett, blir det jo urasjonelt å satse på utdanning. Jeg tror også at det er innvandrergutter som kommer til å bli de største taperne i arbeidslivet. De hopper i større grad av utdannelsen, sier Rogstad.

Overraskende tall

Professor Ottar Hellevik, forskningsleder ved MMI Univero, har sett nærmere på utviklingen i nordmenns holdninger til innvandrere siden 1985. Han er enig med Rogstad at det er på tross av media at nordmenn viser såpass positive holdninger.

- På bakgrunn av alle «skrekk-reportasjene» om innvandrere er det overraskende å se hvor mye positive holdninger som er ute og går. Hvis vi ser tilbake og tar inn partitilhørighet viser det seg at det som særlig har svingt er holdningene på venstresida. Høyresida har hele tida vært skeptiske, sier Hellevik.

I 2003 var 70 prosent av befolkningen helt eller delvis enige i at en bør kunne kreve at utlendinger som kommer for å bosette seg i Norge lever som nordmenn.

- Her har det mest tolerante synet vært i minoritet hele tiden, selv om det på slutten av 80-tallet var dobbelt så mange som var uenige i utsagnet, sier Hellevik.

VANSKELIG ARBEIDSMARKED: Flest innvandrere i lavt betalte jobber i fremtiden, spår forsker Jon Rogstad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!