En av gutta

Navn: Arne Erlandsen Alder: 40 Yrke: fotballtrener

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han hører til i fotballflokken, blant sliterne på banen. Arne Erlandsen er så til de grader en av gutta at de færreste hadde tro på ham som fotballtrener. Lillestrøm Sportsklubb betraktet ham som en nødløsning da islendingen Teitur Thordarsson fikk sparken, og Erlandsen spilte assistentens rolle da Per Brogeland og seinere Even Pellerud og deretter begge to skulle skape ny suksess i Romerikes aller guleste klubb. Men da ingen av de andre var med lenger, tok Erlandsen over.

Og den gamle midtbanespilleren fra Kløfta har trent ungguttene i Lillestrøm fram til plutselig å være Rosenborgs største utfordrer til årets seriegull. Nå tror Lillestrøm-ledelsen på ham, for noen år siden tenkte man vel som så på Åråsen: Han er en av våre egne, så hvorfor skal han lykkes? Moderne ledelsesfilosofi fester ingen større tiltro til dem som har ankerfeste i staben; ledelse skal skje ovenfra og ned. Erlandsen har ved hjelp av en annen vandrer i norsk fotball, landskampsgrossisten Hallvar Thoresen, vist at hardt arbeid, stor innsatsvilje og tålmodighet gir resultater.

Dessuten ser det ut til å være en viss teft som utøves. For eksempel så Arne Erlandsen den lille islendingen Heidar Helgusson i en ungdomslandskamp mot Norge, og visste med en gang at unggutten kunne bli et godt kort blant kanarifuglene. Der klubben manglet penger til kjøp av store og små stjerner, måtte talentene hentes inn for å utvikles. Erlandsens filosofi er at unge og lovende spillere skal trives i laget, på trening og på banen. En tankegang så banal og så umoderne at den er nødt til å komme på moten igjen.

Erlandsens egen karriere som spiller strakk seg til serie- og cupmesterskap for Lillestrøm og Strømsgodet. Han hadde noen år som en slags proff i middelmådige Djurgården i Sverige, og ble hentet til Strømsgodset for å bidra til håpet om en ny storhetstid der. I Drammen fikk Erlandsen rykte på seg for å være en pengeglad fotballspiller. Vel hjemme i Lillestrøm ga han seg etter 93-sesongen, for å bli trener i Bærum. Der fikk han sparken året etter. Han vet for lengst at det går opp og ned.

Privatlivet beskytter han, og det bør han fortsette med. For parallelt med Lillestrøms suksess blir det sikkert mange festlige invitasjoner fra norske medier. Dagboka lover å holde seg unna og lar det bli med dette.