En av gutta

NEW YORK (Dagbladet): - Mersmak? Absolutt, dette har vært veldig spennede. Men jeg vet ikke om det blir akkurat her jeg kommer til å arbeide seinere, sier kronprins Haakon og haster inn til et nytt møte i FNs tredje komité.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag setter han seg på flyet hjem til Norge etter fire uker i den norske FN-delegasjonen i New York.

- Det har vært mye arbeid, sier en meget opplagt kronprins mens han står i kø for å hente ettermiddagens dokumenter på sin nest siste dag i FN.

Om han ikke akkurat framstår som Johnny fra Stovner, så er han en av gutta, iallfall en av FN-gutta, som plasserer seg ved siden av Nigeria og Oman i den store møtesalen til tredje komité. Det er denne komiteen, med menneskerettigheter, antirasisme og humanisme på dagsordenen, som har vært Haakons tilholdssted fra ti til seks hver eneste arbeidsdag i fire uker.

Enkel stil

Det har vært lite pomp og prakt over Haakons tilværelse i New York. Nordisk enkelhet og sosialdemokratisk likhet har preget hverdagen hans. Han har riktignok bodd godt på Beekman Tower som ligger et steinkast fra FN-bygget. De vanlige rommene er innredet som en stor hybel hvor man kan lage sin egen mat. Vandreturen hver morgen fra hotellet til FN-delegasjonens lokaler på 50. gate tar ikke mange minuttene.

I delegasjonen har han delt kontor med en annen FN-ansatt og kvadatcentimeterne han har hatt til rådighet vitner mer om lærlingens plass nederst ved bordet, enn det man forventer stilles til rådighet for en prins. Og der har han flere ganger sittet med nistepakka si og hauger med dokumenter.

Slottets krav

Men det er slik Slottet ville ha det. Og det er slik kronprins Haakon får leve et normalt liv mens han skaffer seg utdannelse og arbeidserfaring. Derfor har han møtt på jobb ved åttetida hver morgen i FN-delegasjonens kontorer og inngått som vanlig medlem.

- Alle er imponert over arbeidsinnsatsen, kunnskapen og engasjementet til kronprinsen, sier FN-ambassadør Ole Peter Kolby som har vært kronprinsens sjef i fire uker.

- Det har vært både hyggelig og interessant å ha kronprinsen her. Han er veldig arbeidsom og vitebegjærlig. Han har glidd inn i miljøet på en utmerket måte, sier Kolby.

Som den aktive joggeren Haakon er, har han bare hatt tidlige morgenstunder og seine kvelder til trening i Central Park som ligger en spasertur fra hotellet hans.

Dessuten har Haakon hatt venner fra Berkely og Norge i New York som han har hygget seg ute sammen med. Han har også møtt Mariss Jansons og Oslo-Filharmonien, dronning Margrethe av Danmark og FNs generalsekretær Kofi Annan.

LANGE DAGER: Kronprins Haakon og Norges FN-ambassadør Ole Peter Kolby i fint driv på vei til FN-bygget.