STORTSTILT POLITIAKSJON: Mandag 1. oktober stormet italienske politistyrker ei hytte på Sicilia i Italia. Dette for å få tak i det de beskriver som en farlig mafiarømling, som er dømt for et brutalt drap på en hel familie. Video: Italiensk politi Vis mer Vis mer

«En av Italias farligste mafiarømlinger» gjemte seg på gård på Sicilia

Drepte en hel familie i 2006. Pågrepet i stor koordinert politiaksjon.

Vito Marino (52), betegnet av EUs politisamarbeidsenhet Europol som «en av Italias farligste mafiarømlinger», ble tidlig mandag morgen pågrepet i en storstilt politiaksjon ved Trapani vest på Sicilia. 52-åringen er dømt til livsvarig fengsel for å stå bak det brutale drapet på en hel familie i 2006, ifølge Sicilia Oggi Notizie.

En video Polizia di Stato, det italienske sivile politiet, har offentliggjort, viser en rekke tjenestemenn som stormer en enkel gårdsbygning i mørket. Inne i hytta, blant masse rot, sitter Marino rolig på en sofa og lar seg smilende legge i håndjern og føre bort.

52-åringen har vært på rømmen i to år, og pågripelsen er en stor seier for Polizia di Stato og Europol. Etterforskningen har involvert flere EU-land, skriver Europol i en pressemelding.

Faren ble likvidert

Marino er sønn av Girolamo Marino, populært kalt «Mommo 'u nano», en prominent leder i Cosa Nostra, den sicilianske mafiaen. Girolamo ble likvidert av en rivaliserende mafiafamilie i 1986, ifølge L'Unione Sarda.

SPRENGTE DOMMER: Dommer Giovanni Falcone (nr. 2 f.v.) ble i 1992 myrdet da ei bombe på flere hundre kilo sprengte bilen han satt i utenfor Palermo. Falcone hadde rykte på seg for å være mafiaens fiende nummer 1. Foto: Gerard Fouet / AFP / NTB Scanpix
SPRENGTE DOMMER: Dommer Giovanni Falcone (nr. 2 f.v.) ble i 1992 myrdet da ei bombe på flere hundre kilo sprengte bilen han satt i utenfor Palermo. Falcone hadde rykte på seg for å være mafiaens fiende nummer 1. Foto: Gerard Fouet / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Trippeldrapet Marino er dømt for, fant sted i 2006. Angelo Cottarelli (56), kona Marzenne Topar (41) og hennes 17-årige sønn Topar ble likvidert på bestialsk vis i Brescia i Nord-Italia .

Marzenne og sønnen ble funnet døde sittende i pysjamasen med hendene stripset sammen. Angelo ble funnet livstruende skadd på golvet, og døde på sykehus.

Ifølge Alqamah hadde Cottarelli tidligere hjulpet Marino med å fabrikkere falske fakturaer, som sistnevnte brukte for å svindle aktører i andre europeiske land; pengene gikk til å finansiere en vingård utenfor Trapani. Men de to mennene havnet i konflikt, som altså kulminerte med likvidasjonen av hele Cottarelli-familien.

Cosa Nostra svekket

Saken gikk flere runder i rettsvesenet, før livstidsdommen mot Marino ble stadfestet av italiensk høyesterett i oktober i fjor. En fetter, Salvatore, fikk samtidig omgjort sin livstidsdom for deltakelse i trippeldrapet.

SVEKKES: Cosa Nostra er betydelig svekket de siste åra, etter en rekke politianslag. Her pågripes lederskikkelsen Maria Angela Di Trapani i Palermo i fjor. Foto: Alessandro Fucarini / AFP / NTB Scanpix
SVEKKES: Cosa Nostra er betydelig svekket de siste åra, etter en rekke politianslag. Her pågripes lederskikkelsen Maria Angela Di Trapani i Palermo i fjor. Foto: Alessandro Fucarini / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Cosa Nostra har opplevd en rekke tilbakeslag de siste åra, og de fleste av lederne som anses som mest farlige, sitter i fengsel.

Et unntak er Matteo Messina Denaro (55), som antas å stå bak likvidasjonen av Vito Marinos far Girolamo Marino i 1986, samt flere titalls andre drap. Denaro har vært på rømmen siden 1993, men det kan se ut som nettet snører seg sammen rundt ham; i vår ble 22 medarbeidere og familiemedlemmer av 55-åringen arrestert i en storaksjon, ifølge The Local.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 18.11.2014 UNIKE OPPTAK: Dette er noe av videoen italiensk politi har publisert. Den viser blant annet personer politiet mener er medlemmer av den fryktede 'Ndrangheta-mafiaen som kysser hverandre. Video: Italiensk politi Vis mer