EINAR AAS: Dette er det eneste offentlige bildet av Einar Aas. Foto: Agder Energi
EINAR AAS: Dette er det eneste offentlige bildet av Einar Aas. Foto: Agder EnergiVis mer

En av landets største skattebetalere er trolig konkurs

Einar Aas (47) har blitt påført massivt tap i kraftmarkedet.

Krafttrader Einar Aas (47) er trolig personlig konkurs etter å ha blitt påført massivt tap i kraftmarkedet, ifølge en personlig pressemelding torsdag. Det melder DN.

Aas har vært en av landets største skattebetalere de siste årene med tresifret millioner kroner i inntekt. Einar Aas startet med krafthandel på 90-tallet.

Ifølge DN startet han med 250 000 kroner og bygde opp milliardformuen helt selv.

- Personlig konkurs

I en pressemelding skriver Aas nå at hele hans portifølje er blitt tvangssolgt, skriver DN:

«Mandag 10. september var det ekstraordinære prisendringer i det nordiske og tyske kraftmarkedet. Jeg har hatt for stor posisjon i forhold til likviditeten i markedet og i løpet av mandagen ble de siste 350 millionene av mine frie likvide midler overført. Dette var ikke tilstrekkelig til å dekke tapet og tirsdag ble jeg derfor satt under administrasjon av Nasdaq- børsen. Onsdag kveld ble hele min portefølje tvangssolgt av Nasdaq, dette medførte et svært stort personlig tap. Følgen av dette er akkord eller personlig konkurs», heter det ifølge avisa.

«Utover dette vil det ikke bli gitt noen ytterlige kom mentarer og jeg håper av hensyn til meg og min familie at dette blir respektert», avslutter Aas.

Tvangssalget medførte et udekket tap på 100 millioner euro, eller 957 millioner norske kroner for Aas, ifølge E24, som også skriver at han bare denne uka har hatt et samlet tap på minst 1,31 milliarder kroner.

- Problemene startet i fjor

Aas ble uteksaminert fra Norges handelshøyskole i 1994. Han arbeidet deretter som risiko-manager i Interkraft og Agder Energi.

Inntekten til Aas var på 833 millioner kroner og han skattet 227 millioner i 2016. Ifølge ligningstallene sto Aas uten skattelignet inntekt i 2017.

Samtidig falt hans skattelignede formue med rundt 530 millioner kroner til drøyt 1,6 milliarder, skriver DN, som påpeker at dette betyr at Aas allerede i løpet av fjoråret må ha begynt å få problemer med lønnsomheten i sin spekulasjon med kraftkontrakter.

- Vanskelig situasjon

Rådmannen i Grimstad kommune, Tone Marie Nybø Solheim, sier til Dagbladet at hun føler med Aas og hans familie.

- De er i en ekstremt vanskelig situasjon, og det har vi forståelse og omtanke for, sier Solheim.

RÅDMANN: Rådmannen i Grimstad kommune, Tone Marie Nybø Solheim, sier til Dagbladet at hun har omtanke med Aas og hans familie. Foto: John T. Pedersen
RÅDMANN: Rådmannen i Grimstad kommune, Tone Marie Nybø Solheim, sier til Dagbladet at hun har omtanke med Aas og hans familie. Foto: John T. Pedersen Vis mer

Hun forteller at Aas, gjennom skatten han har betalt, har bidratt til at det har blitt realisert flere prosjekter i kommunen de siste åra.

- Vi er takknemlig for det bidraget han har vært med å gi til Grimstad kommune, via sine skattebidrag. Det har gitt oss større handlingrom enn vi ellers ville hatt.

Rådmannen forteller at midlene ikke er øremerket, men at hans skattepenger har vært med på å bidra til realisering av blant annet skole, barnehage og bibliotek i kommunen.

Aas har også brukt noe av pengene han har tjent på eiendommer i Norge. Aas eier blant annet flere landsteder for over 100 millioner kroner på Sørlandet, samt en leilighet til 40 millioner kroner på Tjuvholmen i Oslo, ifølge Dagens Næringsliv.