Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En av Norges beste politikere må i dag gå av på grunn av en heksejakt

Bahareh Letnes reagerer på at kjæresten Per Sandberg er ferdig som fiskeriminister.

REAGERER: Per Sandbergs kjæreste Bahareh Letnes. Foto: John T.Pedersen / Dagbladet
REAGERER: Per Sandbergs kjæreste Bahareh Letnes. Foto: John T.Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per Sandberg (58) tok bakveien ut fra Slottet etter at det ble holdt ekstraordinært statsråd klokka 13. Der ble han gitt avskjed som fiskeriminister.

Like etterpå ble det kjent at han også er ferdig som nestleder i Frp etter å ha hatt vervet i tolv år.

AVGÅTT STATSRÅD: Per Sandberg (Frp) reiste til Iran på ferie med sin kjæreste Bahareh Letnes, noe han kalte en «privat og spontan ferietur», men nå har reisen bidratt til at han gikk av som fiskeriminister og nestleder i FrP. Vis mer

- Ren heksejakt

Sandberg har vært i hardt vær de siste ukene etter en ferietur til Iran med kjæresten, norsk-iranske Bahareh Letnes (28), i juli. Der har han blant annet hatt med tjenestetelefon, et brudd på sikkerhetsråd og regjeringens rutiner.

Nå kommenterer Letnes kjærestens avgang.

- Jeg har opplevd dette som en ren heksejakt. Dette er trist, jeg er veldig lei meg for at en av Norges beste politikere må i dag gå av på grunn av en heksejakt, skriver Letnes i en sms til Dagbladet.

- Jeg er blitt ødelagt

Hun og Sandberg har varslet at de skal holde en pressekonferanse i morgen, der de ifølge Sandberg vil «svare på alle spekulasjoner, spørsmål og påstander som har kommet».

- Jeg er blitt ødelagt i et demokratisk land. I et land som kalles et av verdens fredligste land å bo i og i et land som er en stor forkjemper for menneskerettigheter . Hva lærer vi nå til diktatoriske land? Er vi noe bedre enn de?, skriver Letnes i en sms til Dagbladet, uten å utdype.

- Spekulasjoner og påstander

Per Sandberg varslet på en pressekonferanse i dag at han vil ta et ordentlig oppgjør i morgen.

- Jeg skal stille meg disponibel for alle i morgen. Dere kan stille alle spørsmål dere ønsker i alle retninger og dere skal få svar på alle spørsmål dere har. Fra 15.00 i dag er dessverre statsråd og ikke en del av regjeringen. Jeg vil heller ikke være en del av ledelsen i Frp.

- Jeg vil derfor stille meg disponibel i morgen til å svare på alle spekulasjoner, spørsmål og påstander som har kommet de siste dagene.

Sandberg sier blant annet at han aldri ble kalt inn på teppet:

- Det er mange spekulasjoner og påstander der ute, men jeg har aldri, aldri blitt kalt inn på teppet til Erna Solberg. Vi har hatt fantastiske samtaler, som kalles medarbeidersamtaler.

Varslet ikke

Mobiltelefon er ifølge flere eksperter med all sannsynlighet hacket etter reisen i juli. Sandberg har innrømmet at han gjorde en feil, både da han tok med telefonen til Iran og på en jobbreise til Kina i mai.

Reisen til Iran ble ikke varslet til Statsministerens kontor på forhånd. Sandberg sier at dette hadde sine grunner, men nekter å si hva som var grunnen.

Sandberg kritiseres også for å ha deltatt på feiringen av Irans nasjonaldag i regi av landets ambassade i Norge, blant annet med Letnes, som har avvist å ha noen tilknytning til det iranske regimet.

Harald Tom Nesvik, tidligere parlamentarisk leder og mangeårig stortingsrepresentant for Frp, tar over som fiskeriminister fra klokka 15.00 i dag.

SVEKKET STATSMINISTER: SV-leder Audun Lysbakken mener at det er klokt av Per Sandberg å trekke seg som statsråd, men sier at regjeringen ennå ikke er ferdig med saken. Video: Ingrid Cogorno Vis mer