En av pilotene i live etter at Tyrkia skjøt ned russisk jagerfly

Klarte å flykte og ble plukket opp av den syriske hæren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tyrkiske myndigheter skjøt i går ned et russisk kampfly de mente krenket tyrkisk luftrom.

Ordkrigen mellom russiske og tyrkiske myndigheter har siden vært hard, og Russland mener å ha bevis for at flyet var i syrisk luftrom da det ble skutt ned.

- Vi har ikke til hensikt å eskalere denne hendelsen, vi bare forsvarer vår egen sikkerhet og våre brødres rettigheter i Syria, sier den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan i dag, ifølge NTB.

Det russiske flyet ble skutt mot mens det var i tyrkisk luftrom, men det krasjet inne i Syria, ifølge Erdogan. Presidenten hevder videre at deler av flyet landet inne i Tyrkia og såret to tyrkiske statsborgere.

To russere drept Etter at det russiske kampflyet ble skutt ned, har det dukket opp flere videoer og rapporter om hva som skjedde med pilotene.

Russiske myndigheter bekreftet i går at en av pilotene ble drept.

I tillegg hevdet i går den syriske eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) at et russisk helikopter i går ble skutt ned og ødelagt av en syrisk opprørsgruppe da det lette etter de to savnede pilotene langs Tyrkias grenser.

I en ny video, angivelig tatt av opprørerne selv og sluppet av Reuters i dag, vises den angivelige nedskytingen av letehelikopteret.

Russiske myndigheter bekreftet også at en soldat ble drept under en leteaksjon etter det nedskutte flyet.

Russlands ambassadør til Frankrike, Alexander Orlov, sa under et radiointervju til Europe-1 i dag at den savnede piloten er plukket opp og brakt i sikkerhet av den syriske hæren, skriver AP.

- En av dem som var om bord, ble såret på vei ned i fallskjerm og drept på en barbarisk måte på bakken av jihadistene i området. Den andre klarte å flykte, og ifølge den siste informasjonen er han plukket opp av den syriske hæren. Han bør være på vei til den russiske flybasen, sier Orlov ifølge NTB.

Ifølge Sky News skal piloten ha blitt reddet etter et 12 timers oppdrag gjennomført av spesialstyrker på bakken i Syria.

President Vladimir Putin har siden bekreftet opplysningene, skriver nyhetsbyrået AP.

Styrker luftvern Russland sender nå sitt avanserte rakettsystem S-400 til Syria, opplyser forsvarsminister Sergej Sjoigu. Det melder russiske nyhetsbyråer onsdag.

Rakettforsvarssystemet skal sendes til den russiske flybasen i provinsen Latakia nordvest i Syria.

Det er nå stor usikkerhet om både hvordan Nato, Tyrkia og Russland vil reagere på nedskytingen. Slik Dagbladet skrev tidligere i dag er det en storkonflikt om grenseområdene mellom Syria og Tyrkia, samtidig som Russland og Tyrkia kjemper på hver sin side av den blodige borgerkrigen i landet.

USA, Saudi-Arabia og Tyrkia har støttet ulike syriske opprørsgrupper, mens Iran, Libanons Hizbollah og Russland støtter Assad-regimet. Våpen og militær støtte har blitt pøst inn på flere sider av konflikten, mens millioner av flyktninger har rømt til nabolandene - og flere hundre tusen nå har dratt videre til Europa.

Russland ser for seg en politisk løsning i Syria med nåværende diktator Bashar al-Assad fortsatt ved roret, noe de øvrige vestlige landene har utelukket.

Maner til ro En amerikansk tjenestemann sier til nyhetsbyrået Reuters at flyet trolig var i syrisk luftrom da det ble skutt ned. Samtidig har forsvarsdepartementet Pentagon bekreftet at det russiske kampflyet fikk ti advarsler over radio før nedskytingen. Russlands president Vladimir Putin har samtidig gjort det klart hva han mener om nedskytingen.

- Vi er dolket i ryggen av noen som står i ledtog med terrorister, sa Putin i går.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sa på en pressekonferanse i går at Nato ønsker mer samtaler mellom Tyrkia og Russland. Han sier de må unngå «ulykker som eskalerer ute av kontroll». Og at deres informasjon tilsier at flyet var inne i Tyrkia da det ble skutt ned.

- Jeg har tidligere uttrykt bekymring over Russlands militære nærvær langs NATOs grenser, sier Stoltenberg.

Stoltenberg opplyste at Nato støtter Tyrkias versjon av hva som skjedde, basert på informasjon fra Natos samarbeidsland.