Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En av Rwandas mest populære artister erkjenner: - Jeg planla å drepe presidenten

Men kanskje er ikke saken så klar likevel.

SYNGER OM FRED: Artisten Kizito Mihigo har erkjent straffskyld for tiltalen om å ha planlagt å drepe medlemmer av landets regjering og president Paul Kagame, i en sak som har vakt stor oppsikt. Mihigo er en av Rwandas mest populære artister. Foto: Kizito Mihigo på Youtube
SYNGER OM FRED: Artisten Kizito Mihigo har erkjent straffskyld for tiltalen om å ha planlagt å drepe medlemmer av landets regjering og president Paul Kagame, i en sak som har vakt stor oppsikt. Mihigo er en av Rwandas mest populære artister. Foto: Kizito Mihigo på Youtube Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Artisten Kizito Mihigo har erkjent straffskyld for tiltalen om å ha planlagt å drepe medlemmer av landets regjering og president Paul Kagame, i en sak som har vakt stor oppsikt.

Mihigo er en av Rwandas mest populære artister, og han er også tusenvis av fans fra resten av verden - både utflyttede rwandere og andre. På Facebook har han nesten 18 000 tilhengere. Og på sin hjemmeside snakker Mihigo om fred og samhold og om at Rwanda legger den vonde tida bak seg - han overlevde selv det grusomme folkemordet i 1994, der minst 800 000 mennesker ble drept.

Mihigo var også lenge en alliert av presidenten og hans parti RPF, og det vakte voldsomme reaksjoner da han ble arrestert og tiltalt for det svært grove forholdet i april.

Risikerer livstid Den populære artisten risikerer nå livstid i fengsel etter at han har erkjent at han planla å drepe både president Paul Kagame og flere statsråder.

Det var nemlig påstanden aktor la ned i retten i dag, melder NTB.

Mihigo står tiltalt sammen med programsjefen for en av Rwandas største kristne radiostasjoner, en tidligere soldat og en student. Alle tre nekter straffskyld, melder BBC.

Lik Dagbladet på Facebook

Påtalemyndigheten har lagt fram WhatsApp- og Skype-meldinger der Mihigo og et medlem av opposisjonspartiet Rwanda National Congress (RNC) diskuterer å styrte regjeringen.

Tortur Mihigos advokat hevdet i retten at dette var politisk idedrodling som ikke på noen måte er straffbar. Aktor har insistert på at Mihigo aktet å bruke voldelige midler.

Mihigo valgte så å sparke forsvarerne sine, og har vært selvprosederende siden det. Han har erklært seg skyldig og bedt om å bli behandlet på mildest mulig måte.

Ifølge NTB har imidlertid rettssaken vært kontroversiell, og det er blant annet blitt framsatt påstander om at de tiltalte er blitt torturert, og at tilståelsen er provosert fram.

Mihigo-saken har også bånd til en annen mystisk sak der president Paul Kagame står i sentrum.

Mystisk dødsfall Opposisjonspartiet RNC er basert i Sør-Afrika, og en av grunnleggerne av partiet er den tidligere Kagame-vennlige etterretningssjefen Patrick Karegeya. Ikke så lenge etter at han vendte seg mot Kagame og startet opposisjonspartiet RNC, ble Karegeya funnet død på et hotellrom i Johannesburg første nyttårsdag i år.

Både hans partikolleger og familie og den sørafrikanske regjeringen har anklaget Kagame-regimet for å stå bak dødsfallet.

RELIGIØS: Kizito Mihigo fotografert mens han spiller kirkeorgel. Foto: Mihigos hjemmeside
RELIGIØS: Kizito Mihigo fotografert mens han spiller kirkeorgel. Foto: Mihigos hjemmeside Vis mer

Kagame og regjeringen har nektet skyld. Presidenten framstilles ofte som en av Afrikas dyktigste statsledere, og han har unektelig sørget for en imponerende gjenoppbygging av Rwanda etter tragedien i 1994. Men Kagame anklages også for å slå altfor hardt ned på politisk motstand, og for å ha tjent penger på borgerkrigen i Øst-Kongo.

Dom i saken mot Kizito Mihigo er ventet i slutten av februar.

KONTROVERSIELL: Paul Kagame har vist seg som en dyktig og driftig statsleder - men har også blitt anklaget for å ha diktatoriske trekk. Her møter han Erna Solberg. Foto:Nina Hansen / Dagbladet
KONTROVERSIELL: Paul Kagame har vist seg som en dyktig og driftig statsleder - men har også blitt anklaget for å ha diktatoriske trekk. Her møter han Erna Solberg. Foto:Nina Hansen / Dagbladet Vis mer