En av seks i puberteten før de er 8 år

Én av seks britiske småjenter kommer i puberteten før de fyller 8 år, mot én av 100 for 40 år siden. Nå undrer forskerne hva dette gjør med barndommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også guttene kommer mye tidligere i puberteten enn sine fedre. Én av 14 gutter under 8 år opplever de første tegnene på kjønnsmodning, mens tallet var én av 150 i 1962, viser britisk forskning.

Undersøkelsen, som omfatter 1.150 Bristol-barn, viser at 17 prosent av jentene hadde begynt å få bryster og kjønnshår før de var fylt 8 år, mens 7 prosent av guttene hadde begynt å få kjønnshår i samme alder.

Årsaken til utviklingen strides de lærde om. Bedre ernæring, mangel på fysisk aktivitet, stress og forurensning er forhold som kan forklare fenomenet.

- Barn begynner nå pubertetsalderen tidligere og blir i den lenger enn noensinne, sier professor Jean Golding ved universitetet i Bristol til avisen Daily Mail.

En annen undersøkelse, gjort ved universitetet i Exeter, viser at jenter i snitt er 12,9 år når de får sin første menstruasjon, mens gjennomsnittsalderen i 1969 var på 13,5 år.

(NTB)