- En av taperne er ektepar der én har lav eller ingen inntekt

Foreslår å fjerne skatteklasse 2.

MISTER SKATTEFORDEL: Ektepar kan miste opp mot 13 000 kroner i skattefordel hvis skatteklasse 2 forsvinner. Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea, mener disse ekteparene er en av taperne i årets statsbudsjett. 
 Foto: BJØRN LANGSEM
MISTER SKATTEFORDEL: Ektepar kan miste opp mot 13 000 kroner i skattefordel hvis skatteklasse 2 forsvinner. Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea, mener disse ekteparene er en av taperne i årets statsbudsjett. Foto: BJØRN LANGSEMVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen foreslår å fjerne skatteklasse 2 for ektepar, en ordning som har gjort at ektepar kan skattlegges i skatteklasse 2 dersom det samlet gir dem lavere skatt enn i klasse 1. Dette har vært spesielt gunstig der en av ektefellene har lav eller ingen inntekt.

 Begrunnelsen er blant annet å styrke integrering ved at gifte innvandrepar ikke lenger skal ha disse skattefordelene.

- Forslaget vil styrke arbeidslinja og bidra til likestilling og integrering. Det vil også medføre skattemessig likebehandling av ektepar og samboere på dette
området, heter det.

Tapere  
- En av taperne i årets statsbudsjett er ektepar der en av partene har lav eller ingen inntekt, sier Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea.

- De vil samlet sett misteretten til dobbelt personfradrag som ligger i skatteklasse 2, som utgjør ca 13 000 kroner i skattebesparelse. Den går nå tapt, forklarer Warloe.

Hun mener det ligger fornuftige argumenter bak forslaget.

- Man skal jo motivere parten som ikke har inntekt, ofte en kvinne, til å komme ut i arbeidslivet. Det er et tiltak i likestillingens navn. Så kan det være noen som blir rammet der det er andre ting som ligger bak enn at man ikke er i arbeidslivet. For eksempel gjelder det hvis en av ektefellene studerer og har lav eller ingen inntekt. Da vil ikke lenger den andre parten, som har forsørgeransvar, få skattefordelen de har hatt tidligere, sier Warloe.

I fjor ble det gjort en endring for enslige forsørgere som tidligere var i skatteklasse 2, som i stedet ga dem et nytt månedlig særfradrag. Årets endring har altså ingenting å si for denne gruppa.

Varsler kamp om forslaget
Både Venstre og KrF nevner overfor NTB skatteklasse 2 som et punkt som kan slå ut negativt i den nåværende regjeringens forslag til statsbudsjett.

Finanskomiteens nye leder Hans Olav Syversen (KrF) varsler kamp om blant annet dette punktet.

— Det er en veldig svak familiepolitikk i dette statsbudsjettet, når man kutter økonomien for ektepar, sier Syversen til NTB.

Fjerningen av skatteklasse 2 kan ramme utsatte barnefamilier, sier Venstres leder Trine Skei Grande til NTB.