En av ti gutter lider av spiseforstyrrelser

BERGEN (Dagbladet): En av ti unge menn oppgir i en undersøkelse at de har spiseforstyrrelser. Det er et høyere tall enn en tilsvarende undersøkelser blant unge kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undersøkelsen er den første som er gjort for å kartlegge utbredelsen av spiseforstyrrelser blant norske unge menn. Fra før finnes det bare en studie som omhandler spiseforstyrrelser blant menn som driver toppidrett.

- Overrasket

I alt 1200 menn som avtjente sin militære førstegangstjeneste besvarte spørreskjema-undersøkelsen som Even A. Rotevatn står bak. Han er ferdig utdannet i idrettsvitenskap ved universitetet i Trondheim.

- Jeg ble veldig overrasket over det høye tallet. Den eneste tilsvarende undersøkelsen jeg kjenner til er foretatt blant unge menn i USA. I den oppga fire-fem prosent anoreksi- og bulimiliknende spiseproblemer, sier Rotevatn til Dagbladet. Det er studentavisen «Under Dusken» i Trondheim som presenterer undersøkelsen i sitt siste nummer. I en undersøkelse gjort blant kvinnelige studenter ved universitetet i Trondheim i 1993, var tilsvarende tall 8,3 prosent.

Rotevatn sier at han fant høyest forekomst av spiseforstyrrelser hos dem som hadde et lavt sjølbilde.

- Spiseforstyrrelser blant unge menn er et stort problem som samfunnet ikke har vært klar over. Rotevatn mener det er slutt på den tiden da bare kvinnen skulle ha en flott kropp.