En av ti i ubalanse

Noen terroriserer omgivelsene med sin hensynsløse egoisme, andre er tause og inneslutta sofagriser: En ny norsk undersøkelse viser at hver tiende av oss lider av en personlighetsforstyrrelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Felles for denne gruppa, er at de har store problemer med å forholde seg til andre mennesker. Personligheten er i ubalanse, og tankegang, reaksjonsmønster og adferd avviker fra det som er vanlig.

- Svært ofte påfører de både seg selv og andre lidelse og ubehag. En mor eller far kan for eksempel være så egoistisk og selvsentrert at de fullstendig overser barnets behov, sier professor i klinisk psykologi Svenn Torgersen ved Universitetet i Oslo.

Professoren står bak kartleggingen av personlighetsforstyrrelser som omfatter 2ø000 personer mellom 18 og 65 år. Undersøkelsen er den første i verden med et tilfeldig utvalg.

Lidelse og ubehag

Ifølge Torgersen er mennesker med en antisosial personlighetsforstyrrelse, tidligere kalt psykopater, blant dem som påfører omgivelsene sine størst lidelse og ubehag.

- De er ofte hensynsløse og aggressive, manipulerende og voldelige. Som foreldre opptrer de uansvarlig og upålitelig, men viser ingen anger og bryr seg ikke om andres følelser, sier Torgersen.

Å leve med et menneske som lider av en mistenksom eller paranoid personlighetsforstyrrelse, kan også være en utfordring av det mindre trivelige slaget.

- Tenk deg bare hvis du er på et venninnetreff og mannen din kommer brasende inn midt i selskapet og lager en voldsom scene fordi han er overbevist om at det skjuler seg andre mannfolk der, sier Torgersen.

Sjenerte nordmenn

Den norske kartleggingen avslører at personlighetsforstyrrelser er mest utbredt blant dem som bor i sentrum av store byer. Så mange som hver femte person kan være rammet. Videre viser den at skyhet, innadvendte, usikkerhet overfor andre mennesker og mistenksomhet, er de mest vanlige personlighetsforstyrrelsene her hjemme.

- Angst for å ta kontakt med fremmede, redsel for dumme seg ut og for ikke å være populær, er et typisk særnorsk fenomen. Dette kan høres bagatellmessig ut, men å leve sammen med en sky og sjenert person som bare kommer ut av hobbyrommet sitt på julaften, er ikke bare problemfritt, påpeker Torgersen.

Ifølge professoren, er impulsivitet, aggressivitet og intense følelser andre kjente personlighetsforstyrrelser, men disse er mindre utbredt i Norge enn i andre land.

Ifølge han er det ikke umulig å hjelpe mennesker som lider av personlighetsforstyrrelser.

- Erfaringsmessig vet vi at samtaleterapi kan være til god hjelp, sier Torgersen.