En av ti unge skader seg selv

En av tre ungdommer har en eller flere ganger vurdert selvmord. En av ti unge har forsøkt å skade seg selv. Ofte vet ingen om disse handlingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ett av ti barn sliter psykisk

-  Det er mange grunner til at unge ønsker en forandring så desperat at de enten skader seg selv eller ønsker å dø.  De kan være sårbare av natur, de kan ha belastende forhold rundt seg eller de utsettes for krenkende og vonde hendelsen, sier overlege og professor i barnepsykiatri Berit Grøholt ved Ullevål sykehus. -  Ofte er handlingen utløst av et tap av en de er glad i eller tap av selvaktelse. Unge som har en psykiatrisk sykdom eller som misbruker rusmidler er spesielt utsatt, sier hun.

Hun er en av norges fremste eksperter på selvmord blant barn

Faresignaler

-  Det viktigste for å forebygge selvmord er å legge merke til om et barn er svært fortvilet eller plutselig forandrer oppførsel. Noen blir ukonsentrerte, andre oppsøker livsfarlige situasjoner.

-  Mange snakker om at de ikke ønsker å leve eller skriver om det, f.eks. i stiler. Ta opp problemene og vis at du bryr deg, råder Grøholt.

Hun peker på at et selvmordsforsøk ofte er en impulshandling, og det derfor er viktig å sørge for at medisiner og skytevåpen oppbevares utilgjengelig.

-  Det er feil å tro at de som truer med selvmord ikke forsøker. En kan tro at selvmord bare rammer barn som har hatt en vond oppvekst. Men slik er det nødvendigvis ikke, sier Grøholt.

 FÅR HJELP: Elevene «Kari», «Per» og «Randi» har fått hjelp til å takle ulike psykiske problemer av helsesøster   Astri Hvesser og klinisk pedagog Kristin Olaisen ved den utvidede helsetjenesten på Lambertseter videregående skole. Foto: Ole C. H. Thomassen
FÅR HJELP: Elevene «Kari», «Per» og «Randi» har fått hjelp til å takle ulike psykiske problemer av helsesøster Astri Hvesser og klinisk pedagog Kristin Olaisen ved den utvidede helsetjenesten på Lambertseter videregående skole. Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer

Skader seg med vilje
Forsker Mette Ystgaard er medansvarlig for en europeisk undersøkelse, CASE-studien, om villet egenskade blant ungdom. Der forteller mange av de unge om selvmordstanker i forbindelse med selvskading.

-  I Norge opplyste en av ti ungdommer at de hadde skadet seg selv med vilje, og mer enn halvparten av disse hadde ønske om å dø eller å slippe unna en uutholdelig følelse.

-  Tre ganger så mange jenter som gutter rapporterte om selvskadende episoder. Over 70 prosent var hjemme da de skadet seg selv, sier Ystgaard ved Regionsenteret for barne- og unges psykiske helse, Helseregion Øst og Sør.

Hun viser til at halvparten av de unge ikke har fortalt til noen hva de har gjort.

-  De som forteller, snakker som regel med venner. Resultatene viser at det ofte er venner som er kjent med problemene og som prøver å hjelpe.

Et fåtall har vært i kontakt med skolens personale eller med lege og vel 4o prosent hadde ikke søkt hjelp verken før og eller etter selvskadingen, sier Ystgaard.

En måte å takle livet
Undersøkelsen viser at 74 prosent av de unge hadde kuttet seg opp. 17 prosent hadde tatt en overdose medikamenter. Ni prosent valgte andre måter, som å hoppe fra høyde, drikke store mengder alkohol, kjøre med moped mot bil eller forsøke å henge seg.

-  Noen ville åpenbart ta livet av seg. For andre er et slikt ønske mer eller mindre uklart formulert. Selvpåført skade er vanlig, men er kanskje mer et uttrykk for at man trenger hjelp og vil bort fra sin nåværende situasjon, sier Ystgaard.-  Det kan også være en måte å takle et liv i smerte på. Man gir seg selv en kortvarig fysisk smerte for å ta oppmerksomheten vekk fra det vonde inne i seg. Vi vet at fenomenet er økende og det er urovekkende, sier Ystgaard.

Både hun og Grøholt understreker hvor viktig det er for foreldre å ha åpenhet og nærhet til sine barn. I fjor ble 1422 barn og unge her i landet henvist til psykisk helsevern på grunn av selvmordsfare. 39 personer under 20 år tok livet av seg i 2003. Selvmord er blitt den vanligste dødsårsaken blant de unge.