Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En av to drar på grensehandel

I snitt bruker vi 7000 kroner hver.

FLESK: Halvparten av oss drar til Sverige for å handle, viser en fersk undersøkelse. Vi handler mye flesk, røyk, alkohol og flesk. FOTO: HENNING LILLEGÅRD
FLESK: Halvparten av oss drar til Sverige for å handle, viser en fersk undersøkelse. Vi handler mye flesk, røyk, alkohol og flesk. FOTO: HENNING LILLEGÅRD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| En av to nordmenn oppgir å ha vært på svenskehandel i år. I snitt la de igjen 6870 kroner hver på den andre siden av grensa.

Det er Opplysningen 1881 som har undersøkt nordmenns grensehandelvaner. Et utvalg på 1881 personer har deltatt i undersøkelsen, som er gjort i forbindelse med lanseringen av en ny søketjeneste.

Også nord-vestlendinger Ikke overraskende er det først og fremst de som bor i grensefylkene som handler over grensa. Av de spurte fra Østfold er det 95 prosent som oppgir å ha vært på svenskehandel i 2009. Men også nord-vestlendinger reiser østover for å handle. I Møre og Romsdal har to av ti vært på svenskehandel i år.

Og bæreposene fylles med tradisjonelle varer.

- Det går i flesk, sprit og tobakk og enda litt mer flesk, sier Guri Wormdahl i Opplysningen 1881.

- Men vi ser likevel en dreining mot å utvikle handlevanene til også å omfatte tjenester, særlig bilreparasjoner. En av ti oppgir å ha fått fikset på bilen i Sverige, sier Wormdahl.

- IllojaltNesten halvparten av de spurte oppgir at det er illojalt å handle i Sverige. 46 prosent mener det er å svikte lokalt næringsliv. Og tre av ti nordmenn mener svenskehandel er harry.

- Samtidig er det helt klart at den svært gunstige kronekursen gjør en tur over grensa enda mer fristende, sier Wormdahl.

- Kundene går dit varene og tjenestene er billigst. Når det er så mye penger å spare på en kort kjøretur over grensa, så er det ingen tvil: Vi er oss selv nærmest når det kommer til lommeboka også, sier Wormdahl.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media