En av to israelere vil fordrive palestinerne

Nærmere annenhver jøde i Israel mener palestinerne bør fordrives fra de okkuperte områdene på Vestbredden og Gaza-stripen, viser en fersk meningsmåling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

46 prosent av de israelske jødene i målingen, som er foretatt av Jaffee-senteret for strategiske studier, mener palestinerne bør fordrives fra de okkuperte områdene, eller territoriene som disse områdene offisielt kalles i Israel.

I 1991, før Oslo-prosessen ble innledet, mente 38 prosent av Israels jøder at palestinerne burde fordrives, skriver avisa Ha’aretz.

31 prosent av de spurte mener samtidig at man skal kaste ut de 1,2 millioner palestinerne som har israelsk statsborgerskap, og som myndighetene foretrekker å kalle israelske arabere.

Denne gruppen er i hovedsak etterkommere etter palestinere som takket ja til israelsk statsborgerskap i 1948, og utgjør i dag nærmere 20 prosent av Israels befolkning.

I 1991 gikk 24 prosent av Israels jøder inn for å kaste ut disse palestinerne.

Israels palestinske befolkning har i alle år vært behandlet som annenrangs borgere, og hele 80 prosent av landets jøder mener at de bør holdes utenfor når viktige beslutninger skal tas.

Jaffee-senterets meningsmåling viser videre at bare 35 prosent av Israels jøder i dag støtter Oslo-prosessen, mot 58 prosent for ett år siden.

49 prosent av dem støtter nå opprettelsen av en palestinsk stat, mot 57 prosent for ett år siden.

(NTB)