En av to nordmenn tror Snåsamannen kan helbrede syke

Splitter kongeriket.

DELER KONGERIKET : Nordmenn er splittet i synet på  «Snåsamannen»Joralf Gjerstad. Foto: JOHN T. PEDERSEN / DAGBLADET
DELER KONGERIKET : Nordmenn er splittet i synet på «Snåsamannen»Joralf Gjerstad. Foto: JOHN T. PEDERSEN / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En av to normenn tror at Joralf Gjerstad, eller Snåsamannen, kan helbrede syke mennesker. Det viser en undersøkelse Ipsos MMI har gjort blant et landsrepresentativt utvalg av befolkningen for Dagbladet.

Mens 50 prosent altså tror på Snåsamannen, svarer 36 prosent at de ikke tror på ham.

- Det er kanskje litt høyere enn jeg ville trodd, men det er likevel ikke overraskende med tanke på en del europeiske og amerikanske undersøkelser om tro på overnaturlig helbredelse. Folk tror på mye forskjellig her i landet. I dette tilfellet snakker vi om mennesker med spesielle evner, noe som kan ses på som bindeledd mellom folketro og nyreligiøsitet, sier Asbjørn Dyrendal, religionshistoriker ved NTNU.

- Ubehagelig - Snåsamannen sier at det ikke er han, men gud som har gitt ham disse evnene. Appellen til den kristne gud sørger for å inkludere forestillinger som appellerer til svært mange kristne. Videre passer beskrivelsen av en person med spesielle evner inn i folketroen, sier Dyrendal.

- Hvorfor tror vi på dette?

- Det er mange årsaker, men et element er det personlige i dette. Når en person forteller en historie om at man har blitt hjulpet, kan det føles ubehagelig å ikke tro på det. Da kan det oppfattes som at man mener personen lyver. Det krever en viss form for kritisk avstand og tenkning for å si at man ikke tror på dette, sier Dyrendal.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer