Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En av to på tinget er feminister

51,3 prosent av reprensentantene på Stortinget erklærer seg selv som feminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Via tekstmeldinger og e-post har Klassekampen har spurt alle Stortingets 165 representanter om hvorvidt de anser seg selv som feminister eller ikke. 150 har svart. 77 har svart ja, 45 har svart nei, og ti av representantene har svart at de ikke riktig vet hva de er. Avisen understreker at de ikke har lagt noen føringer for hvordan begrepet «feminisme» defineres.

Feminismespørsmålet avslører et markant skille mellom kjønnene. Mens 82 prosent av kvinnene som har svart regner seg for feminister å være, svarer bare 33 prosent av mennene det samme.

SV og Venstre skiller seg ut

Venstre har en feministandel på 100 prosent, men så har de også bare to representanter på Stortinget. Utenom Venstre skiller Sosialistisk venstreparti seg ut som «vinnerne». Bare tre av partiets 23 Stortingsrepresentanter svarte nei eller vet ikke på Klassekampens spørsmål. Hos Kristelig Folkeparti er 12 av 22 feminister, halvparten av Senterpartiets ti representanter er feminister, i Arbeiderpartiet svarer 27 av 42 ja, og hos Høyre er ja-andelen på en tredjedel.

Blant Fremskrittspartiets 24 representanter er Siv Jensen den eneste feministen. Kystpartiet og Jan Simonsens enmannsparti erklærer seg fullt og helt som antifeminister, skriver Klassekampen.

ALENE: Siv Jensen er den eneste feministen i Fremskrittspartiet.
FEMINIST: Arbeiderpartiets Bjarne Håkon Hanssen er en av godt over 70 feminister på Stortinget.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media