Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En av to unge dropper kondom

Vi vet det er dumt, men kondomen forblir ofte i veska. Flere unge enn eldre får påvist klamydia.

FLAUT: - Ungdom er seksuelt aktive med flere partnere, sier Tore Holte Follestad i Sex og Samfunn. Likevel er det fortsatt flaut å bruke kondom, og antall klamydiatilfeller er stabilt høyt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FLAUT: - Ungdom er seksuelt aktive med flere partnere, sier Tore Holte Follestad i Sex og Samfunn. Likevel er det fortsatt flaut å bruke kondom, og antall klamydiatilfeller er stabilt høyt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hele 51 prosent av norske ungdommer mellom 15 og 19 år har hatt ubeskyttet sex med ny partner. Dette viser en undersøkelse gjennomført i forbindelse med Verdens Prevensjonsdag, som markeres 26. september hvert år.

Norske ungdommer kan virke dårlig forberedt på sommerens moro. 35 prosent svarer at de ikke hadde prevensjon tilgjengelig. Ti prosent svarer at partneren ikke ville bruke prevensjon.

Sommeren er gjerne høysesong for ubeskyttet sex.

- Helsestasjonene fylles opp av folk som skal teste seg etter sommeren. Det er stor fare for at flere vil teste positivt. I ferien er vi på reise, treffer nye folk og blodet bruser om sommeren. Jeg tror det er flere som har glemt tidligere lærdom i år også, sier Tone-Berit Lintho, leder i RFSU Norge.

Glemmer fort
RFSU Norge gjør annethvert år en stor, nordisk undersøkelse. Forrige undersøkelse, Sex og kondom og sånn 2011, viste at to av tre hadde hatt ubeskyttet sex en eller annen gang.

- De er flinkere til å bruke kondom i de yngste aldersgruppene. Så dabber det av- jo eldre vi blir, jo mer selvsikre blir vi på at vi kan se på folk hvem som har kjønnssykdommer, men det kan vi jo ikke se, sier Lintho.

Hun tror årsaken til at de yngre er flinkere, er at det er kortere tid siden de fikk seksualopplysning på skolen. Folk flest trenger kontinuerlig informasjon om at klamydia og HIV finnes, tror Lintho.

Nordmenn er dårligst i Norden på å bruke kondom, men i den yngste aldersgruppa, 16 til 19 år, er vi på linje med våre naboland.

Klamydia vanlig
- Det er rart når vi i Norge har så god tilgang på informasjon og gratis prevensjon, sier Tore Holte Follestad, assisterende daglig leder ved Sex og samfunn, Senter for ung seksualitet i Oslo.

Klamydia er den mest vanlige seksuelt overførbare sykdommen. Ungdom under 25 år er de som oftest får klamydia.

Follestad tror det er flere grunner til at kondomen ikke blir tredd på.

- De kan synes det er upraktisk, de er fulle, eller de har den ikke med seg. Kanskje er de ikke bekvemme med å bruke det.

Jenter tar ansvar
Én av fem ungdom syns det er flaut å kjøpe kondom.

- Våre undersøkelser viser at kondomen ikke droppes fordi det er flaut å kjøpe den, men fordi det er flaut å foreslå å bruke den. Man dropper å bruke den fordi man er redd for at den andre tror de har en kjønnssykdom. Men våre undersøkelser viser at det er helt motsatt - folk ser på forslaget som ansvarsfullt, sier Lintho.

Tallet på antall aborter er synkende, mens tallet på klamydiatilfeller er stabilt høyt. Det kan tyde på at norske jenter er gode til å beskytte seg mot uønsket graviditet, men norske gutter overlater ansvaret til jentene.

- STORT SETT:  Studenten Jeff Foster (23) er fra USA, men bor i Norge. - Jeg bruker kondom stort sett hver gang, sier Foster, og legger til at enten han eller partneren skal bruke prevensjon uansett. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- STORT SETT: Studenten Jeff Foster (23) er fra USA, men bor i Norge. - Jeg bruker kondom stort sett hver gang, sier Foster, og legger til at enten han eller partneren skal bruke prevensjon uansett. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Vi anbefaler bruk av både kondom og hormonell prevensjon, sier Follestad.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media