Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En av tre blir psykisk syk i år

Folkehelseinstituttet oppsummerer vår psykiske helse.

DEPRIMERT: Depresjon vil ramme en av fem i løpet av livet og en av ti i løpet av 12 måneder, ifølge Folkehelseinstituttets nye samlerapport om nordmenns psykiske helse. FOTO: Sara Johannessen / SCANPIX
DEPRIMERT: Depresjon vil ramme en av fem i løpet av livet og en av ti i løpet av 12 måneder, ifølge Folkehelseinstituttets nye samlerapport om nordmenns psykiske helse. FOTO: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Cirka hver tredje nordmann får en psykisk lidelse i løpet av et år, omtrent halvparten av den norske befolkningen vil rammes av en psykisk lidelse i løpet av livet, og angst, depresjon og alkoholmisbruk er vanligst.

Dette er noen av opplysningene som er samlet i den første omfattende rapporten om psykiske lidelser i Norge, "Psykiske lidelser i Norge - Et folkehelseperspektiv".

- Denne rapporten viser at vi nå må prioritere de største utfordringene for folkehelsen, nemlig våre nye folkesykdommer angst, depresjon og alkoholmisbruk. Disse lidelsene rammer flest, de koster mest, og vi kan i stor grad behandle og forebygge dem, sier professor Arne Holte, divisjonsdirektør for psykisk helse i Folkehelseinstituttet.

Psykiske lidelser blant voksne
De mest vanlige gruppene psykiske lidelser i den norske befolkningen er angstlidelser, depressive lidelser og alkoholmisbruk. Rundt en fjerdedel av befolkningen vil rammes av en angstlidelse i løpet av livet, og ca. 15 prosent i løpet av et år.

Videre sier rapporten at:

• Depresjon vil ramme en av fem i løpet av livet og en av ti i løpet av 12 måneder.
• Forekomsten av personlighetsforstyrrelser er på 5,5 % i befolkningen.
• Til enhver tid har rundt 4 prosent av befolkningen en spiseforstyrrelse.
• I Norge har man beregnet at forekomsten av anoreksi, bulimi og overspisingslidelse er på henholdsvis 0,3, 2 og 3 %.
• Forekomsten av schizofreni er på 1 %.
• Psykotiske lidelser har mange av de samme symptomene som schizofreni, men med kortere varighet.
• Alle psykotiske lidelser til sammen utgjør 3,5 %.
Bipolar affektiv lidelse rammer mellom 1 og 2 %. av befolkningen årlig.
• Forekomsten av demens er om lag 5,4 prosent ved alder rundt 60 år i Norge. Den vanligste formen er Alzheimers sykdom, som utgjør om lag halvparten av alle demenstilfeller.

Arbeidsuføre
Ifølge rapporten medfører psykiske lidelser flere tapte arbeidsår ved uførepensjon enn noen annen sykdomsgruppe. Dette er fordi uførepensjon for psykiske lidelser innvilges gjennomsnittlig ved 9 års yngre alder enn uførepensjon for somatiske sykdommer.

Sammenlagt er psykiske lidelser hovedårsak til rundt en tredjedel av alle uføreytelser, det vil si til rundt 100 000 personer.

- Psykiske lidelser er den viktigste årsaken til arbeidsuførhet, og disse lidelsene medfører også en sterk risiko for dødelighet, sier Arnstein Mykletun, som er av de tre hovedforfatterne av rapporten.

Få nye tall
Ifølge rapporten vil hver tredje nordmann vil få en psykisk lidelse i løpet av et år.

- Er ikke det veldig mange?

- Jo, det er det - men det har vi også visst i mange år. Mange av opplysningene i rapporten er nemlig ikke nye i den forstand at vi har hentet dem inn nå. Det som er nytt er at vi nå har samlet alle opplysningene om den psykiske helsa i én rapport, sier Mykletun.

- Og det at en av tre får en psykisk lidelse i løpet av et år betyr dessuten ikke at en av tre skal gå til behandling for det. Mange av dem som har en psykisk lidelse greier seg uten behandling. Ta for eksempel de som drikker mye. De kan fungere lenge, kanskje hele livet med dette problemet uten at de går i behandling, legger han til.

Men det er også mange som trenger hjelp som ikke får det.

- Noen får ikke hjelp, og noen får svært dårlig hjelp. Men det finnes mange gode behandlingstilbud. Disse må vi ta i bruk, sier Mykletun.

Folkehelseinstituttet vil våren 2010 følge opp rapporten med en ny rapport om forebygging. Der vil instituttet bygge på resultatene fra denne rapporten, og presentere tiltak som kan bidra til å fremme psykisk helse og forebygge psykiske plager, psykiske lidelser og deres konsekvenser for befolkningen.

MEDFØRER ABEIDSUFØRE: Psykiske lidelser medfører flere tapte arbeidsår ved uførepensjon enn noen annen sykdomsgruppe.  Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
MEDFØRER ABEIDSUFØRE: Psykiske lidelser medfører flere tapte arbeidsår ved uførepensjon enn noen annen sykdomsgruppe. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling