En av tre franskmenn er rasister

Sosial usikkerhet skaper grumsete holdninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I en undersøkelse foretatt av den franske menneskerettighetsorganisasjonen Commission Nationale Consultative des Droits de l\'homme (CNCDH), har hver tredje franskmann innrømmet å være rasist, melder Reuters. Undersøkelsene ble foretatt i november i fjor, ikke lenge etter opptøyene som raste i de fattige forstedene.

- Det er fremdeles en lang vei å gå før kampen mot rasisme, antisemittisme og fremmedfrykt blir overvunnet, sier presidentene i CNCDH, Joel Thoraval.

Flere enn før

Ett tusen og elleve franskmenn ble intervjuet for undersøkelsen. Intervjuobjektet ble spurt om han/hun i sine egne øyne var «noe rasistisk», «litt rasistisk», «ikke rasistisk», «ikke veldig rasistisk», «slettes ikke rasistisk», eller om de ville unnlate å svare.

33 prosent av de spurte svarte at de var «noe» eller «litt» rasistiske, en økning på åtte prosentpoeng fra fjorårets undersøkelse. Og bare 32 prosent ville melde fra til politiet om de var vitne til rasistisk oppførsel, i motsetning til halvparten av de spurte året før, melder Le Monde.

Over halvparten - 56 prosent - synes det er for mange utlendinger i Frankrike.

- Politikerne er like ille

Myndighetene i Frankrike har ikke tallmateriale på hvor mange franskmenn som tilhører en annen etnisk gruppe enn de etnisk franske. De mener at en slik inndeling strider mot den republikanske tanken og at det vil underminere det sosiale samholdet. Det er imidlertid et faktum at Frankrike har Europas største muslimske og jødiske minoriteter (henholdsvis fem millioner og seks hundre tusen mennesker).

ØNSKES IKKE I FRANKRIKE?: I september ifjor ble det påsatt branner i afrikanske immigrantboliger i Paris. Denne gutten ble evakuert av politiet og ført i sikkerhet. FOTO: Scanpix/EPA/ Srdjan Suki
ØNSKES IKKE I FRANKRIKE?: I september ifjor ble det påsatt branner i afrikanske immigrantboliger i Paris. Denne gutten ble evakuert av politiet og ført i sikkerhet. FOTO: Scanpix/EPA/ Srdjan Suki Vis mer

Det er også et faktum at arbeidsledigheten i Frankrike er svært høy; i 2005 var den på hele ti prosent. Arbeidsløsheten, fattigdommen i forstedene og den generelle økonomiske usikkerheten bidrar ikke til å skape et varmere samfunn, noe høyrepolitikerne vet å utnytte. Lederen av det høyreekstreme partiet Front National, Jean-Marie Le Pen, var president Jaques Chiraqs fremste utfordrer under forrige presidentvalg. Og ifølge de franske menneskerettighetsorganisasjonene er han ikke alene om sine synspunkter.

- Politikerne bagatelliserer rasisme, og de assosierer store innvandrergrupper med mindre lovbrudd, økonomisk krise og boligmangel, hevder Den franske liga for menneskerettigheter.

Færre voldshandlinger

Det finnes lyspunkter. Antallet rasistiske eller fremmedfiendtlige voldshandlinger sank fra 169 i 2004 til 88 i 2005, skjønt store deler av reduksjonen kan føres tilbake til Korsika. Og antallet rasistiske trusler sank fra 461 i 2004 til 368 i 2005.

Likevel er ikke nedgangen i voldshandlinger og trusler det samme som en positiv innstilling. Selv om godt over halvparten av de spurte i undersøkelsen, 66 prosent, mener at muslimske franskmenn er akkurat som alle andre franskmenn, er det likevel en nedgang på elleve prosentpoeng i løpet av ett år.

Frankrikes største avis Le Monde oppsummerer det slik: «Utfordringen ligger i å leve sammen».

En av tre franskmenn er rasister