Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spørsmålet splitter folket:

En av tre gir Erna Sylvi-stryk

Folkets tilfredshet med Erna Solberg (H) faller etter Listhaug-bråket, og velgerne splittes i synet om statsministerens håndtering.

DÅRLIG: Statsminister Erna Solberg (H) får kritikk for debatten omkring Sylvi Listhaug (Frp, t.h). Her er de to fotografert sammen på en konferanse i 2016, da Sylvi Listhaug fortsatt var innvandrings- og integreringsminister. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
DÅRLIG: Statsminister Erna Solberg (H) får kritikk for debatten omkring Sylvi Listhaug (Frp, t.h). Her er de to fotografert sammen på en konferanse i 2016, da Sylvi Listhaug fortsatt var innvandrings- og integreringsminister. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere riksaviskommentatorer har slått fast at Erna Solberg (H) er svekket som statsminister etter bråket rundt Sylvi Listhaugs facebookpost, som tidligere denne måneden nesten førte landet ut i regjeringskrise.

Velgerne er ikke like kritiske, skal man tro undersøkelsen Ipsos har gjort for Dagbladet fra mandag til onsdag i forrige uke.

Den viser at tre av ti (31 prosent) synes Erna har håndtert debatten rundt Listhaug dårlig.

I samme periode har Høyre gått tilbake på Dagbladets ferske måling.

Hovedtrenden er likevel at folket er splittet.

- VI TRENGER VOKSNE FOLK I POLITIKKEN: Sylvi Listhaug har gått som justisminister, og her er folkets avskjed. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

- Velgerne liker ikke slike politiske konflikter og jeg tar tallene til etterretning, men alle skal vite at i skyggen av Listhaug-saken jobber regjeringen med å gjennomføre vår politikk for å skape en bedre skole og flere jobber. Nå ser jeg fram til påskeferie, og så skal jeg jobbe alt jeg klarer framover for å sikre at Norge fortsatt er et fantastisk land å bo i, skriver Solberg (H) i en sms til Dagbladet via sin rådgiver Rune Alstadsæter.

Folket er splittet
Det er imidlertid ingen slakt velgerne kommer med.

37 prosent av de spurte, svarer nemlig at hun har håndtert det på en middels måte, mens 24 prosent kaller håndteringen «god».

- Det er litt flere som synes hun har håndtert Listhaug-saken på en dårlig måte enn på en god måte, men de aller fleste ligger i midten. Solberg får en helt grei vurdering jevnt over, og så er de borgerlige velgerne selvsagt mer positive. Det er i hvert fall ikke noen slakt av måten hun har håndtert dette på, sier valgforsker Johannes Bergh til Dagbladet.

Økte svakt

Bakgrunnstallene viser at tilfredsheten med Solberg økte svakt etter at Listhaug valgte å trekke seg som statsråd tirsdag.

Ipsos-tallene viser at folk generelt er mindre fornøyd med jobben hun gjør som statsminister nå, enn på tidligere målinger i år - selv om hun fortsatt står bemerkelsesverdig sterkt i opinionen.

Nå sier 52 prosent mener Solberg gjør en god jobb som statsminister, mens det for en måned siden var 59 prosent som sa det samme.

- Har skapt mer polarisering​

- Saken har skapt en større grad av polarisering og motsetning mellom borgerlig og rødgrønn side. Solberg klarer seg godt blant sine egne, men saken kan ha vært uheldig for hennes rolle som en samlende figur. Alt i alt så holder Solberg stand, sier Johannes Bergh om Listhaug-saken.

Hovedtrenden er likevel at folket er splittet, også i dette spørsmålet.
Hos sine egne velgere har Solberg tilsynelatende ikke tapt oppslutning i det hele tatt.

- Velgerne liker ikke bråk og politisk konflikt, så da er det naturlig med en liten endring. Andre undersøkelser denne uka viser at disse tilbakemeldingene i stor grad følger parti-skillelinjene. Nå må vi se framover og jobbe med de politiske sakene, sier statsminister Erna Solberg (H) til Dagbladet.​

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!