Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En av tre lærere får ikke etterutdanning

En av tre Høyre-ordførere følger ikke opp Erna Solbergs ønske om mer videreutdanning blant lærerne.

SKOLEPOLITIKK: Høyre-leder Erna Solberg synes det er beklagelige tall at en tredjedel av lærerne ikke får videreutdanning. Foto: Scanpix.
SKOLEPOLITIKK: Høyre-leder Erna Solberg synes det er beklagelige tall at en tredjedel av lærerne ikke får videreutdanning. Foto: Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det reagerer lederen i Utdanningsforbundet Mimi Bjerkestrand på.

- Det er svært beklagelig at så mange ordførere velger å ikke sende sine lærer på videre- og etterutdanning. Særlig skuffet er jeg over Erna Solberg og Høyre, som lover et løfte for skolen nasjonalt, men som ikke klarer å gjennomføre det lokalt i de kommunene de har makten, sier Bjerkestrand.

I et leserinnlegg i Dagbladet tidligere denne måneden skriver Erna Solberg følgende om etter- og videreutdanning for lærerne:

«Kunnskap om hva som gjør skolen best mulig må omsettes i handling. Det er forskjell på å erkjenne at kunnskapen løftes gjennom å satse på læreren, og det å foreslå, og gjennomføre politikk som gjør at lærerne får hevet kompetanse. Skal undervisningen i Norge bli bedre må antallet som får etter- og videreutdanning opp, kravet til kompetanse må bli større og lærernes status må heves.»

Holder ikke det de lover
- Dette viser at det er langt mellom liv og lære i politikken. Høyre lover et løft i skolepolitikken nasjonalt, men de klarer ikke å følge det opp lokalt. De bør slutte å love nye tiltak, og heller gå inn for å gjennomføre det som ligger der i dag. Det gjelder særlig videreutdanning av lærere, sier Mimi Bjerkestrand.

Av rundt 3000 studieplasser for videreutdanning av lærere og like mange søkere, blir bare rundt halvparten benyttet.

Provoserende
- Det handler om at politikerne ikke bare kan love en kjempesatsing på skolepolitikk og økt kompetanse for lærerne uten å forankre dette lokalt. Det kan være provoserende å høre Erna Solberg love en storsatsning, hvis man i neste omgang får avslag på søknaden i egen kommune, sier Bjerkestrand.

- Rydd opp i eget reir
- Jeg vil oppfordre Høyre til å rydde opp i eget reir. Ta kontakt med alle dine ordførere og sjekk hva de gjør i sine kommuner. Det blir vanskelig å tro på det Erna Solberg sier, når vi ser at de ikke følger opp sin egen politikk der de har makten, sier Mimi Bjerkestarnd.

Av 429 kommuner i Norge er det 152 (35 %) som ikke følger opp videreutdanningsstrategien for skoleverket. Det synes Erna Solberg er  dårlig nytt.

- Jeg synes dette er beklagelige tall. Hvis kommunene ikke sender lærerne sine på videre og etterutdanning, så svikter man barna i kommunen. Lærerne må ha høy kompetanse, så de kommunene som ikke satser på dette må ha veldig gode lærere i utgangspunktet. Jeg kan ikke tenke meg at alle de skolene som unnlater å sende sine lærere på etterutdanning har full kompetanse på alle områder, sier Solberg.

- Hva synes du om at bare en av tre høyreordførere sender sine lærere på etterutdanning?

- De har fått klar marsjordre om å gjøre det. Vi må løfte lærerne gjennom etter og videreutdanning. Dette er nedfelt i vårt partiprogram og vi forventer at dette blir gjennomført, sier Erna Solberg.

- Vi har også foreslått at statens bidrag skal økes og tar 60 prosent av kostnaden for etter- og videreutdanning slik at det vil være lettere å gi flere lærere muligheten for kunnskaps påfyll. Vi har også foreslått å gi 500 millioner ekstra over statsbudsjettet til dette tiltaket, sier Solberg.

REAGERER: Mimi Bjerkestrand i Utdanningsforbundet reagerer på at Høyre ikke klarer og følge opp skolepolitikken i kommune. 
Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix.
REAGERER: Mimi Bjerkestrand i Utdanningsforbundet reagerer på at Høyre ikke klarer og følge opp skolepolitikken i kommune. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media